• hr
  • en
  • de
  • it

Sezona 2012. ovisi o krizi

U ovom trenutku, očito je da će stanje nekoliko europskih ekonomija, iznimno važnih i za hrvatski turizam, bitno utjecati na broj putovanja unutar Starog kontinenta.

Hrvatska - nova turistička zvijezda Europske unije, slogan je pod kojim će se naša zemlja reklamirati sljedeće godine. Emitiranju na inozemnim tržištima namijenjeni su i novi film i spot pod nazivom »Oda radosti«.

Budući da je ovogodišnji turistički pogon uglavnom pred potpunim zatvaranjem, oči su uprte u sezonu 2012. Prve naznake direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice, rađene za potrebe Glavnog ureda HTZ-a, odaju u kojem bi se smjeru mogla kretati sljedeća godina, što bi mogle biti prednosti a što ograničavajući faktori za privlačenje gostiju. U ovom trenutku, očito je da će stanje nekoliko europskih ekonomija, iznimno važnih i za naš turizam, bitno utjecati na broj putovanja unutar Starog kontinenta.

»Dok se za sezonu 2011. već sad može konstatirati da će pozitivno završiti za Hrvatsku, za 2012., s obzirom na sve težu gospodarsku situaciju, i to ne samo u Mađarskoj, teško je biti optimist. Stanje u mađarskom društvu i gospodarstvu vjerojatno će znatno utjecati na spremnost i mogućnost tamošnjih građana da putuju u inozemstvo«, procjenjuje Marin Skenderović, direktor HTZ-ova predstavništva u Budimpešti. U sličnom tonu razmišlja i Dario Matošević, direktor milanskog predstavništva, ističući da će sljedeća godina biti vrlo teška za talijanske građane kojima će se standard i dalje smanjivati.

»Proizlazi da će broj osoba koje će putovati na godišnji odmor unutar Italije ili u inozemstvo biti manji. No, kako Talijani odmor stavljaju visoko na listu prioriteta, tržište će biti oslabljeno, ali za Hrvatsku i dalje vrlo značajno«, navodi Matošević. Nešto je bolje stanje s Austrijancima, koji su, uzgred, ove godine bili jedno od najugodnijih iznenađenja.
Iz Springer Reisena, jednog od nama najvažnijih austrijskih turoperatora, stižu vijesti kako su za iduću godinu dogovorili povećanje kapaciteta u Hrvatskoj te da već imaju velik broj fiksno rezerviranih grupa. S druge strane, predstavnici drugog jakog turoperatora, Terre Reisena, također vezano uz narednu sezonu apeliraju na korektan odnos naših hotelijera kad su u pitanju alotmanski kapaciteti i zadržavanje objektivne cjenovne politike. Austrijanci pretpostavljaju da bi svako nerealno povećanje ovdašnjih hotelskih i inih usluga preusmjerilo goste prema nekim drugim državama Mediterana.

Češki organizatori putovanja zasad ne daju prognoze za 2012., ali ističu kako im je ove sezone smetalo što neki ovdašnji hotelijeri s vlastitim online ponudama u pojedinim terminima nude niže cijene od onih koje su ugovorili s agencijama. Strah ih je, kao i Austrijance, da Hrvatska ne poveća cijene. Apartmanski smještaj komentiraju riječima - (pre)visoke cijene uz pad kvalitete.

Osim što im se kamping vratio u modu, naročito smještaj u mobilnim kućicama, Francuzi još nisu završili s Hrvatskom. Na tamošnjem je tržištu u tijeku promotivna akcija »Dubrovnik zimi«. Niz francuskih turoperatora uvrstio je Dubrovnik u zimske programe svojih kataloga. Program se temelji na novim izravnim letovima Croatia Airlinesa Pariz-Dubrovnik od 30. listopada 2011. do 31. ožujka 2012. U svakom slučaju, to je nešto što nedostaje hrvatskom turizmu, pogotovo ako cijelu priču garniramo mogućnošću da bi nakon Dubrovnika na red trebao doći i daljnji razvoj city-break putovanja prema Zagrebu.

Trendovi, nadalje, pokazuju da se nizozemski gosti sve više okreću Dalmaciji, a da ih je sve manje u dosad neupitnoj Istri. Jaki turoperatori, poput ANWB-a, odavno su tiskali hrvatske kataloge za 2012. i buking je krenuo očekivanim ritmom. Vezano uz njemačko tržište, zrakoplovna kompanija Condor uz postojeću liniju Frankfurt-Split, jednom na tjedan, najavljuje i dodatnu rotaciju od sredine travnja do sredine listopada 2012. Condor uvodi i nove letove prema Dubrovniku i Rijeci. Lufthansa, s druge strane, za sljedeću sezonu također najavljuje nove linije na relacijama Hamburg-Dubrovnik, Düsseldorf-Zadar i München-Pula (svi letovi jednom na tjedan).
Previsoka cijena avioprijevoza i dalje je najveća prepreka dolascima gostiju iz SAD-a, procjenjuje Andrea Cvitković, direktorica HTZ-a u New Yorku. Bolja je vijest da američki Brendan Vacations, nakon petogodišnje stanke, od ove jeseni ponovo prodaje Hrvatsku. Nama najvažniji skandinavski turoperator Apollo za sljedeću sezonu planira blago povećanje broja gostiju iz Danske i Finske, dok je, nažalost, također skandinavski Ving odustao od Istre, ali širi kapacitete u Dalmaciji. Od novih zrakoplovnih linija, zasad jedino Finnair najavljuje let iz Helsinkija za Dubrovnik, triput na tjedan od 2. travnja. Španjolci se, poput Amerikanaca, žale na nedostatak aviokapaciteta za Hrvatsku, pogotovo iz Madrida.

Izvor: www.hic.hr