• hr
  • en
  • de
  • it

Šest izliječenih morskih kornjača vraćeno u morska prostranstva

Danas se na Verudeli održalo 18. puštanje morskih kornjača u organizaciji Centra za oporavak morskih kornjača Pula koji djeluje u sklopu pulskog Aquariuma. Unatoč kiši, došlo je mnoštvo posjetitelja.

- Drago mi je da ste došli u velikom broju. Puštanje kornjača održava se od 2000. godine od kad ih liječimo, oporavljamo i vraćamo u more, izjavila je Karin Gobić Medica iz Centra za oporavak te se zahvalila ljudima koji im pomažu u brizi s kornjačama. Žana Moslavac mlada biologinja prije puštanja predstavila je kornjače.

U more je vraćeno šest kornjača - Stela, Rada, Cuki, Mimi, Neven i Marinela, dok u Centru ove godine ostaju tri kornjače - Lunga, Tylago i Rafael.
Stela je stigla u Centar 22. prosinca 2017. godine. Pri dolasku u Centar, Steli je procijenjena starost oko 25 godina i izmjerena težina 42,1 kilograma. Pronađena je naplavljena u uvali Rovenskoj na otoku Lošinju. Bila je pothlađena, letargična te nije imala apetita. Sada je aktivna i samostalno se hrani stoga je spremna za povratak u more. Rada je također pothlađena kornjača pronađena u Parku Prirode Telašćica kako bespomoćno pluta na površini mora. U Centar je dovedena 14. travnja 2018. godine gdje joj je ustanovljeno sporije disanje i smanjeni apetit. Teži oko 40 kilograma i starost joj je procijenjena na oko 30 godina. Odmah nakon dolaska u Centar počela se samostalno hraniti te je povratila svoju snagu. Cuki je pak stigao u Centar 29. ožujka 2018. godine. Doveden je iz Medulina, a zadnje dane svog boravka proveo je u velikom centralnom bazenu zapremnine 50 kubičnih metara gdje je uvježbavao zaranjanje. S obzirom na njegovu aktivnost, ustanovljeno je da je i on spreman za povratak u more. Mimi, čija je duljina oklopa je 70 centimetara, što je čini najvećom kornjačom, primljena je u Centar 26. svibnja ove godine uz sumnju da je pothlađena. Kroz ovo kratko vrijeme ustanovljeno je da je kornjača zdrava, stoga se nahranjena i očišćena od rakova na oklopu pridružuje ostalim oporavljenim kornjačama. Neven je malena glavata želva koja teži svega tri kilograma, a njegova procijenjena starost je četiri godine. U Centar je stigao 12. travnja ove godine nakon što je na području Premanture pronađen upleten u koćarsku mrežu. Prošao je bez većih ozljeda pri uplitanju, te se zajedno s drugim kornjačama vratio natrag u more. Marinela je jedna od najmanjih štićenika Centra koja teži svega dva kilograma, a starost joj je procijenjena na oko tri godine. Kao Neven i Cuki, pronađena je upletena u koćarsku mrežu. Stigla je u Centar u studenom prošle godine nakon kratkog transporta od lokacije udaljene deset milja od Pule. I Marinela je prošla bez većih ozljeda pri uplitanju, te će se zajedno s drugim kornjačama vratiti natrag u more. S obzirom na premale želve, kod Nevena i Marinele ne može se znati radi li se o mužjaku i ženki.
U Centru ove godine ostaju Lunga, koja je pristigla u Centar u kolovozu 2016. godine zbog teške ozljede donje čeljusti uzrokovane udarcem broda i koja je trenutno smještena u velikom bazenu Nacionalnog Parka Brijuni; ostaje i Tylago koji je stigao u Centar u veljači 2017. godine zbog pothlađenja, a tijekom pregleda primijećena je i stara ozljeda gornjeg dijela oklopa i deformacija kralježnice. Zbog toga, Tylago ima problema sa zaranjanjem, stoga će neko vrijeme vježbati u velikom centralnom bazenu gdje se do sada nalazio Cuki. Rafael je pak prevezen s Korčule u veljači ove godine do Centra u kojem će ostati na daljnjoj njezi, i trenutno je najmanja kornjača koja se nalazi u Centru. Sa samo jednom kilom težine i dvije godine starosti, Rafael je izgubio desnu peraju zbog frakture kosti tijekom uplitanja u konop.
Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Državni zavod za zaštitu prirode uspostavio je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluje, osim ovlaštenih veterinarskih ambulanti, Veterinarskog fakulteta, Hrvatskog veterinarskog instituta i Aquarium Pula te Morski obrazovni centar Pula. Osnovni broj kojem se mogu obratiti svi koji naiđu na ozlijeđenu ili uginulu kornjaču je 112 tj. Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Izvor: www.glasistre.hr