• hr
  • en
  • de
  • it

Seizmološka kontrola bušotina je neizbježna

Bio sam osupnut činjenicom da u prvoj verziji Strateške procjene utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu inducirana seizmičnost nije spomenuta, istaknuo je prof. dr. Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na sinoć održanom predavanju "Potresi na hrvatskoj strani Jadrana - prirodna seizmičnost i mogućnost induciranja potresa tijekom iskorištavanja ugljikovodika".
Dodao je kako se uz pravi sustav kontrole inducirani potresi mogu spriječiti te da oni nisu prepreka za crpljenje nafte ili plina, no istaknuo je kako se ni u kojem slučaju seizmološka kontrola i nadzor ne smiju izbjeći.
Inducirana seizmičnost često se opaža u blizini velikih akumulacija, kod iskorištavanja nafte i plina, kod jakog utiskivanja otpadnih fluida u zemlju, kao nusprodukt crpljena te kod nuklearnih i kemijskih eksplozija, objasnio je Herak.
Usred Jadrana potresa nema puno ili mi za njih ne znamo, ali zato valja provoditi pojačane kontrole i postupati u skladu s akcijskim planovima. Ako je riječ o istraživanjima u blizini otoka, na primjer, stanovnici mogu početi osjećati potrese, na nama je da procijenimo jesu li izazvani ili prirodni te da se u skladu s time i ponašamo, dakle, ili da se smanji ili posve ukinu vađenja ugljikovodika. No, slučajeva izazivanja potresa usljed toga ima u veoma malom postotku, iako ima i primjera koji su bili ozbiljni, kazao je Herak.

Izvor: www.dubrovniknet.hr