• hr
  • en
  • de
  • it

Sedam posto više turista u Hrvatskoj, najveći turistički promet ostvaren u Istri

U prvih šest mjeseci ove godine Jadran i Grad Zagreb posjetilo je 4,18 milijuna turista, koji su ostvarili 16,86 milijuna noćenja, što je 7 posto više turista i 5 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani, podaci su o rezultatima turističkog prometa u prvoj polovici godine, priopćili su iz Ministarstva turizma.
Pri tom sve destinacije bilježe poraste u dolascima, a samo Šibensko-kninska županija bilježi lagani pad u noćenjima od 1,3 posto.
Najveći turistički promet u prvih šest mjeseci ostvaren je u Istri koju je posjetilo 1,12 milijuna turista (rast od 6,6 posto), a ostvareno je 5,5 milijuna noćenja (rast od 4,2 posto).
U Dalmaciji je ukupno ostvareno 1,7 miljuna dolazaka (rast od 5,5 posto) te 7,3 milijuna noćenja (rast od 4,4 posto) od čega Splitsko-dalmatinska županija bilježi 654 tisuće dolazaka (rast 6,7 posto) te 2,7 milijuna noćenja (rast od 7 posto). Slijede Dubrovačko-neretvanska županija s 490 tisuća dolazaka (rast od 6,3 posto) i s gotovo 1,7 milijun noćenja (rast od 4 posto) te Zadarska županija s 376 tisuća dolazaka (rast od 4 posto) i 1,8 milijun noćenja (rast od 3,8 posto).
Šibensko-kninska županija bilježi porast dolazaka u prvih šest mjeseci za 3 posto s 209 tisuća dolazaka, ali i pad u noćenjima od 1,3 posto.
Na Kvarneru je ostvareno 738 tisuća dolazaka (rast od 7,5 posto) te 2,8 milijuna noćenja (rast od 4,6 posto). U Ličko-senjskoj županiji ostvareno je 161 tisuća dolazaka (rast od 12 posto) i 407 tisuća noćenja (rast od 10 posto). U Gradu Zagrebu ostvareno je 428 tisuća dolazaka (rast od 12 posto) te 753 tisuće noćenja (rast od 11 posto).
Najbrojniji gosti u prvih šest mjeseci bili su Nijemci, a slijede ih gosti iz Austrije, Slovenije, Češke te Italije.
- Ovo je dokaz zajedničkog rada javnog i privatnog sektora koji se također bolje prilagodio okolnostima na tržištu. Napravili smo reviziju te nastupili na naša emitivna tržišta fokusiranije nego ikad prije. Također, dobri rezultati predsezone su rezultat programa Hrvatska 365 te činjenice da radimo i na razvoju proizvoda na svim razinama i na njegovoj promociji, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin.
- Ovo definitivno nije maksimum hrvatskog turizma izvan glavnog dijela sezone te ćemo u budućnosti težiti još boljim rezultatima jer Hrvatska, kao turistička destinacija, za to ima sve preduvjete. Ipak, želim naglasiti kako je ovo realan i stabilan rast, a tržište će s vremenom sve bolje reagirati na naš koncept produljenja sezone, posebice nakon uvođenja novih letova za sljedeću sezonu, izjavio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Lipanj - više dolazaka, a manje noćenja
U mjesecu lipnju 2015. godine, ostvareno je milijun i 924 tisuće dolazaka što predstavlja porast od 2 posto te 9 milijuna i 510 tisuća noćenja što predstavlja lagani te očekivani pad od 1,26 posto u odnosu na lipanj prošle godine.
Strani su turisti ostvarili 1 milijun i 747 tisuća dolazaka što predstavlja porast od 0,5 posto te 8 milijuna i 711 tisuća noćenja što predstavlja pad od 2,14 posto u odnosu na lipanj 2014. godine. Veseli podatak o porastu domaćih turista koji su u mjesecu lipnju ubilježili rast u dolascima od 16 posto te u noćenjima od 9,5 posto.
Najveći porast u noćenjima u lipnju bilježi Grad Zagreb sa 181 tisućom noćenja (rast od 9,4 posto), a u Zagrebu je ostvareno i 104 tisuće dolazaka (rast od 10,4 posto). Tu je i Ličko-senjska županija koja bilježi porast u noćenjima od 6 posto (271 tisuća noćenja) te u dolascima za 8 posto (84 tisuće dolazaka). Splitsko-dalmatinska županija bilježi porast noćenja od 3,6 posto (1,6 milijuna noćenja) te porast dolazaka od 4 posto (341 tisuća dolazaka).
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji također su ostvareni porasti u noćenjima od 2 posto (877 tisuća noćenja) te u dolascima za 5 posto (209 tisuća dolazaka).
Manji padovi u mjesecu lipnju bilježe se u Istri gdje su je ostvaren pad u dolascima za 1,7 posto te u noćenjima za 4,5 posto.
Na Kvarneru je ostvaren rast u dolascima za 2 posto, ali i pad u noćenjima za 2,3 posto. U Zadarskoj županiji su ostvareni padovi u dolascima za 0,5 posto te u noćenjima za 2 posto, dok su u Šibensko-kninskoj županiji ostvareni padovi u dolascima za 2 posto te u noćenjima za 2,6 posto.

Izvor: www.ipress.rtl.hr