• hr
  • en
  • de
  • it

Sea Sector

Zadrani Ive Botunac i Mateo Bukva izradili su aplikaciju namijenjenu pomorcima koja služi za lakši izračun elemenata iz terestičke navigacije, astronomske navigacije ili kao priručnik pri plovidbi.
Zadranin Ive Botunac, koji je nedavno završio preddiplomski studij Nautike i tehnologije pomorskog prometa na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru te se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija kao i istraživanjima iz područja računalne sigurnosti u pomorstvu, u suradnji s Mateom Bukvom, učenikom trećeg razreda prirodoslovno-grafičke škole u Zadru izradio je aplikaciju Sea Sector koja je u svega tri mjeseca privukla preko pet tisuća korisnika, piše Petra Žitko za Sekciju mladih Sindikata pomoraca Hrvatske.
Riječ je o aplikaciji namijenjenoj pomorcima koja služi za lakši izračun elemenata iz terestičke navigacije, astronomske navigacije ili kao priručnik pri plovidbi. Botunac je na ideju za izradu aplikacije došao još tijekom studija, a suradnja s Bukvom razvila se nakon što je shvatio da ne može samostalno osmisliti dizajn i kreirati ilustracije unutar aplikacije.
- Tijekom studija konstantno sam s kolegama tražio razne aplikacije koje bi nam pomogle prilikom izračuna elemenata iz terestičke navigacije, astronomske navigacije ili stabiliteta broda. Kod učenja raznih pravila i propisa konvencija koristili smo dostupne mobilne aplikacije koje nisu sadržavale dovoljno informacija i bile su zastarjelog dizajna. Tada sam došao na ideju da kreiram vlastitu aplikaciju, bolje prilagođenu potrebama pomoraca, kaže Botunac koji se nakon ideje dao u potragu za korisnim informacijama koje je prikupljao kako od kolega na fakultetu, tako i od već iskusnih pomoraca. U cijelom procesu izrade koristio se znanjem, literaturom i iskustvom stečenim na studiju. No zapelo je na osmišljavanju dizajna pa ga je prijateljska preporuka dovela do Bukve.
- Nakon upoznavanja odlučili smo skupa surađivati na ovom projektu. Mateo je zaslužan za sve ilustracije i grafičke elemente koje koristimo kako na web stranici tako i u aplikaciji. U početku smo osmislili dizajn logotipa Sea Sector te glavnog izbornika u kojem je sadržana tematska podjela cjelina aplikacije, a potom smo osmislili neke od značajki poput notes zapisa, dodavanja favorita koji služe prvenstveno za poboljšavanje korisničkog iskustva prilikom korištenja, pojašnjava Botunac koji je uz pomoć Bukve u svega pet mjeseci došao do prve verzije aplikacije koju su za besplatno preuzimanje 11. studenog plasirali na Google Play trgovini. Svoj uradak promovirali su i na društvenoj mreži Facebook što ih je dovelo do prvih domaćih korisnika. Potom su otišli i korak dalje te započeli plasman na stranom tržištu i ubrzo privukli preko pet tisuća korisnika koji su njihov uradak na Google Play trgovini ocijenili s prosječnom ocjenom od 4.8.
- Aplikacija je dostupna za preuzimanje gotovo tri mjeseca i broji nešto više od 5.000 korisnika s tim da se taj broj iz dana u dan povećava. Ugodno smo iznenađeni pozitivnim reakcijama korisnika i sugestijama za daljnje unaprjeđenje aplikacije. Cilj nam je prije svega bio ponuditi jedno rješenje u obliku aplikacije koje će biti prepoznato od strane pomorske zajednice, ističe Botunac dodajući kako je upoznat s aplikacijom Sindikata pomoraca još od njena izlaska, a njegovo stručno oko već je zapazilo prostor za njezino usavršavanje.
- Prvenstveno bih preporučio ubacivanje foruma sekcije mladih SPH kako bi mogli povezati našu pomorsku zajednicu i pospješiti komunikaciju, savjetuje Botunac. U razgovoru se osvrnuo na školovanje na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru koje je ocijenio dosta kvalitetnim što se tiče nastavničkoga osoblja i organizacije nastave.
- Omogućen je lak pristup u komunikaciji s predavačima i dolasku do potrebnih informacija. S druge strane ostaje dosta prostora za ulaganje u infrastrukturu i nabavku informatičke opreme u učionice. Posebno bih spomenuo da bi bilo potrebno nabaviti simulator kako bi se lakše provodila praktična nastava, sugerira Botunac koji svoju daljnju karijeru želi bazirati na razvoju programskih rješenja, kako za pomorsku struku, tako i za ostala područja. Kako je u međuvremenu započeo diplomski studij Menadžmenta na odjelu za Ekonomiju plan mu je i završiti ga te upisati poslijediplomski doktorski studij iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti. Kad školovanje privede kraju, kaže kako nastavak karijere vidi i u akademskoj zajednici - ulozi te asistenta na sveučilištima.
- Mislim da se danas sve više mladih odlučuje za pomorske struke zbog nemogućnosti pronalaska posla na kopnu kao i loših primanja. Tako da odlazak na brod u svojstvu časnika predstavlja jedan oblik egzistencije i razvoja karijere. Veliki problem nakon završetka školovanja predstavlja pronalazak kompanije na kojoj bi se odradila kadetura. Smatram da bi u tome nadležno ministarstvo moglo pomoći i napraviti te provoditi određene strategije, programe, partnerstva kako bi se mladim pomorcima omogućilo što brže započinjanje karijere, kaže ovaj ambiciozni mladić koji se sprema postojeću aplikaciju uskoro osvježiti novim sadržajima te poraditi na njezinoj funkcionalnosti.
- Plan je dodati nautički godišnjak kao i kalkulator za izračun procijenjenog vremena dolaska broda. Isto tako konstantno ćemo dodavati i nadograđivati postojeći tekstualni sadržaj aplikacije. Ako rezultati i odaziv korisnika budu na zadovoljavajućoj razini, na tržište ćemo izbaciti još neke aplikacije koje bi svoju primjenu našle unutar pomorske industrije, otkiva nam Botunac te razgovor završava savjetom namijenjenim mladim pomorcima i onima koji tek kreću u svoj proces edukacije.
- Savjetovao bih im da svoje napore usmjere u stjecanje znanja jer će sa znanjem i visokim ocjenama daleko bolje konkurirati na tržištu rada i prije doći do kadeture. Važno je nikad ne odustajati i ustrajati u svojim željama i ciljevima, poručuje ovaj mladi pomorac i zaljubljenik u modernu tehnologiju.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr