• hr
  • en
  • de
  • it

SDP: Koncesije na pomorskom dobru trebali bi izdavati gradovi i općine

Koncesije na pomorskom dobru trebali bi izdavati gradovi i općine, a ne Splitsko dalmatinska županija, smatraju u SDP-u Splitsko dalmatinske žuapnije, stoga su županu Zlatku Ževrnji uputili zahtjev da se koncesijske odluke 'spuste' sa županiju na gradove i općine.
Kazali su to na konferenciji za novinare Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, Tonči Bilić, gradonačelnik Makarske i Ante Projić, općinski vijećnik iz Segeta, nezadovoljni sadašnjim načinom dodjela koncesija na pomorskom dobru.
- Pomorsko dobro je najvažniji resurs, pogotovo na otoku, ali ne možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem pri dodjeli tih koncesija. Mi na otoku vezani smo za more, no koncesijom se upravlja iz Splita ili Zagreba, što je neprihvatljivo jer je to kao da mi u Supetru odlučujemo što će se događati na Jarunu ili na Marjanu - kazala je Ivana Marković.
Inventurom koncesija došla je do saznanja da su neki koncesionari radili i godinu dana nakon isteka odobrenja, bez nove koncesije. Zbog svega je županu Ževrnji uputila zahtjev za odobravanje koncesija, pozivajući se na Zakon o pomorskom dobru po kojem se koncesije mogu odobravati i na općinskoj i gradskoj razini. Kako je kazala premda je zahtjev upućen 5. ožujka iz Županije još nema odgovora.
Stanjem s koncesijama na svom području nezadovoljan je i Tonči Bilić, gradonačelnik Makarske.
- Na našem području imamo nered na plažama, pogotovo u koncesijama za ležaljke i suncobrane, svi problemi koji se na tim područjima događaju prelamaju se preko gradske uprave, pa bi stoga Grad trebao i odlučivati o koncesijama - smatra Bilić. Dodao je da dok se plažama upravlja iz Županije na plažama neće biti reda.
O apsurdu na segetskom području govorio je Ante Projić:
- Imamo situaciju da je zbog neodobravanja koncesija ozbiljan ulagač odustao od investicije. To pokazuje da Županija nema senzibilitet za ovo područje - kazao je Projić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr