• hr
  • en
  • de
  • it

SAS Vektor isplaćuje sve zaostatke i počinje s proizvodnjom

Direktor SAS Vektora, Branko Perčinić, u četvrtak kasno popodne završio je obilazak pogona u Poličniku i "pokupio zadnje račune za platiti", kako kaže, da bi ova zadarska tvrtka uskoro mogla započeti s proizvodnjom. Time se polako završava proces jedne od najuspješnijih predstečajnih nagodbi koja, za razliku od većine njih u Hrvatskoj, nije okončana likvidacijom tvrtke, već njenim novim početkom.
Ono što je radnicima najvažnije je vijest da uskoro započinje isplata zaostataka radnicima i to u cijelosti, a riječ je o ukupnom dugu od milijun kuna za tridesetak radnika:
- Radnici će dobiti sve odjednom, u pripremi je financijska investicija i oni su nam prioritet, nakon čega započinjemo s radom. Upravo sam obišao pogon u Poličniku i analizirao situaciju. Pogon je čist, sve je sređeno i sada ga trebamo pripremiti za proizvodnju. Najprije smo morali snimiti situaciju u pogonu da vidimo kolika su nam ulaganja još potrebna - kaže Perčinić.
Osim duga najvećem SAS-ovom vjerovniku, Erste banci, u visini od 33 milijuna kuna, ovdje je riječ o izvanstečajnim dugovima, poput onih za struju i ostale komunalije.
- Riječ je o dugovima od preko milijun kuna pa tako samo za struju dugujemo 200.000 kuna. Zato sam došao najprije to riješiti, kako bismo osposobili pogon, dobili struju i riješili ostale režije. Slijedi onaj najvažniji dio, povratak ljudi na posao i početak proizvodnje, ali to nije bilo realno u kolovozu, kako je sindikat od nas tražio. Sezona je godišnjih odmora i mnoge stvari ipak se nisu mogle riješiti - pojašnjava Perčinić.
Dobra je vijest u cijeloj priči što su, unatoč sezoni godišnjih, već dobili niz upita kupaca koji se zanimaju za njihovu brodice, osobito čuvenu Adrianu 36. Riječ je o brodici dugoj 12 metara koja može primiti čak deset putnika. U nautičkom je svijetu pobrala sve lovorike, pa su oni koji su je testirali naveli kako je "pravi komad broda, snažan i robustan, istodobno i lijep". Adriana 36 i inače je na testnim vožnjama dobivala samo najbolje ocjene, pa će i jesenska promocija sigurno proći kao i ova od prije pet godina koja je SAS-u donijela niz narudžbi domaćih i inozemnih kupaca.

Izvor: www.zadarskilist.hr