• hr
  • en
  • de
  • it

Ryanair Zadar digao u nebo

Ryanair Magazine u izdanju od 16. lipnja do 15. srpnja posvećen je Zadru, a motivi našega grada nalaze se i na naslovnici časopisa koji se dijeli besplatno na avioletovima Ryanaira.

Računa se da će zadarske motive u Ryanair Magazineu vidjeti oko pet milijuna putnika, što je zapravo izvrsna promidžba domaćeg turizma u Europi i širom svijeta.

Na svakom letu Ryanaira, u "džepu" sjedišta nalazi se po jedan primjerak Magazinea, a putnici ga nakon listanja mogu slobodno zadržati i ponijeti kući. Takva, izravna promidžba, vrijedna je puno više od reklame koju je Turistička zajednica grada Zadra, zajedno s još nekim partnerima, uplatila Ryanairu.

- Časopis je u potpunosti financirao Ryanair u kojemu su o broju magazina posvećenom Zadru razmišljali već godinama. Bilo je opcija da mi financiramo takav primjerak njihova časopisa u vrijednosti od oko 10 tisuća funti, ali su na kraju odlučili sve sami financirati, što sigurno svjedoči o tome da Zadar postaje sve važnija destinacija na zemljovidu niskotarifnih letova, kaže Stjepan Felber, stručni suradnik u TZ-u grada Zadra.

On je sa zadarske strane bio potpora ekipi koja je radila glavnu reportažu u časopisu pod nazivom "Zadar on the ground", autorice Sophy Grimshaw i fotografa Tima Whitea.

U priči se na ležeran način vlastitim iskustvom novinara, s puno korisnih informacija, dočarava Zadar, a reportažu upotpunjuju Zadrani koji govore o svom poslu ili doživljaju grada, kao što su Antonija Gospić iz Muzeja antičkog stakla, Željka Kozulić s recepcije hotela "Bastion", zatim Nick Colgan koji je iz Velike Britanije došao živjeti u Zadar gdje je osnovao Garden festival.

Opisan je i čitav niz kafića, restorana, hotela, trgovina i slastičarnica, gradske znamenitosti s posebnim naglaskom na instalacije Pozdrav Suncu i Morske orgulje, ali i doživljaj ribarnice i običnoga gradskog života, običaja Zadrana, načina na koje provode svoje slobodno vrijeme...

- Vrlo je važno što se Zadar našao u jednom takvom magazinu jer je to ciljana publikacija namijenjena upravo onima koji putuju. Mislim da je Zadar prikazan na jedan vrlo dinamičan način, te da se autorima svidio naš grad i ono što su ovdje vidjeli i doživjeli, zaključuje Felber, koji je pomagao novinarskoj ekipi Ryanair Magazinea tijekom njihova boravka i rada u Zadru.

 

Časopisi diljem svijeta
Slične publikacije ima većina aviokompanija u svijetu, pa čak i neke zračne luke imaju vlastite magazine. Croatia Airlines, unatoč financijskim teškoćama, također financira vlastiti časopis koji se dijeli na letovima nacionalnog avioprijevoznika, a u zadnjem broju također se našao članak o Zadru.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr