• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinjka postala svjetska rekorderka u ronjenju na dah

Rovinj ima svjetsku rekorderku u ronjenju na dah! Osamnaestogodišnja Valentina Cafolla, učenica četvrtog razreda Gimnazije Zvane Črnje, prošlog je vikenda na jezeru Anterselva, provincija Bolzano, na manifestaciji "Ice diving Days 2016&World Record Diving Ice Free Diving", uz pomoć monoperaje zaronila i prešla dužinu od 111 metara i postigla novi svjetski rekord. A da postane prva sirena, trebalo joj je tek jedna minuta i 40 sekundi.
- I sama sam iznenađena ovim uspjehom i uistinu mi je teško bilo što reći osim da sam presretna. Osjećaj da si u nečemu dobra, i da je uspjeh rezultat tvog truda i rada, jednostavno je fantastičan - rekla nam je u kraćem telefonskom razgovoru Valentina Cafolla.

Ronjenjem na dah bavi se odmalena, a ljubav prema tom sportu usadio joj je otac. Započela je s ronjenjem već s osam godina i tada se, kako veli, natjecala s prijateljima i bratićima tko će ići dalje. S deset godina već je ronila dvanaest, trinaest metara, a posljednji rekord star mjesec dana bio joj je 90 metara.
- Posljednjih mjesec dana promijenila sam stil, bila smirenija i koncentriranija. Dva tjedna sam također bila izvan vode, i posebnu pažnju obratila na statiku, disanje na zraku - kaže nam doista fantastična Valentina, članica kluba Croatia Apnea koja je, a to ne zaboravlja istaknuti, zahvaljujući organizaciji i pomoći menadžera Xtreme Blue Teama i Sport Diver Cluba ostvarila svoje snove.
Ono što njen, a sada i svjetski rekord čini posebnijim je to da je Valentina u disciplini "apnea u dinamici" ronila pod ledom i na temeraturi od tri, odnosno četiri stupnja Celzija. Činila je to uz pomoć monoperaje i odjela, čiji je gornji dio bio debeo sedam, a hlače pet milimetara. Ulaskom u jezero, Valentina je zaronila na dubinu od dva metra i jedini joj je orjentir/smjer kretanja bila špaga, postavljena na 2,5 metra dubine. Svakih nekoliko metara na njenoj su ruti bile iskopane rupe u ledu kroz koje je, ukoliko bi joj ponestalo snage, mogla izaći. Prva rupa na 50, druga na 75 metara... No, na 111 metara je isplivala i tako oborila ranije postavljen svjetski rekord u apenei u dinamici kojeg je još 2011. godine postavila Shaika Ercumen iz Turske.
Kad govori o planovima, Valentina ističe da joj je cilj Medicinski fakultet u Zagrebu. Usto, naravno, nastavlja s ronjenjem te svoju šansu vidi u zagrebačkom klubu Geronimo.

Izvor: www.glasistre.hr