• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinj - Oracle i Russel Coutts najbolji prvog dana Adris RC44 Kupa

U Rovinju je jučer počelo natjecanje na Adris RC44 Kupu, petoj od šest regata RC44 Toura. Neki od najboljih svjetskih jedriličara odmjerili su snage po buri.
Najbolje je jučer jedrila posada Oracle koju predvodi Russel Coutts.

Izjave: Karlo Kuret, Marko Mišura, Tomislav Bašić, Russel Coutts.

Više mjeseci priprema stalo je jučer  u jedan trenutak istine. Nešto prije 12 sati podno rovinjske katedrale oglašen je prvi start Adris RC44 Kupa. Nakon nekoliko dana treninga oko 120 jedriličara u 14 posada iz deset zemalja svijeta jučer je ozbiljno zategnulo jedra i iskušalo jedan od najčudljivijih vjetrova u hrvatskom akvatoriju. Buru.
Ujutro se činilo da neće biti previše sreće s vjetrom, međutim srećom bura je iza podne ipak probila i omogućila da se uspješno odjedri čak osam od deset predviđenih serija dvobojskog jedrenja.
Današnje nadmetanje ne boduje se za ukupnog pobjednika Adris RC44 Kupa, već samo za ukupni poredak cijelog RC44 Toura.

Najbolje je jučer jedrila američka posada Oracle predvođena legendarnim Russelom Couttsom koja je ostvarila pet pobjeda u šest odjedrenih dvoboja.

- Drago mi je da sam ponovno u Rovinju, ovo je zanimljiv dio svijeta i svatko bi trebao probati jedriti ovdje. Radujem se ovoj regati, bit će to uzbudljivo natjecanje, nadam se pobjedi, pogotovo nakon slabog rezultata na prošloj regati u Švedskoj. Nisam sretan ako nisam prvi - kazao je danas Russel Coutts, jedriličar koji oko sebe zaista ima karizmu pobjednika. Team Oracle trenutačno je drugi u ukupnom poretku Toura, sa tri boda zaostatka za britanskom posadom Aqua, koja je pobijedila prošle dvije regate u Švedskoj i Italiji.

Izvrsno je jučer jedrila i hrvatsko - slovensko - irska posada u ruskom vlasništvu na jedrilici Nika koju je danas predvodio Tomislav Bašić, također su ostvarili pet pobjeda, međutim naknadno su zbog penala kažnjeni s oduzimanjem jednog i pol boda tako da im je pripalo peto umjesto drugog mjesta.

- Malo sam se jučer pribojavao što će biti danas jer smo imali puno tehničkih problema, cijeli dan smo mijenjali navigacijske uređaje, popravljali neke stvari na brodu i ekipa nije bila za moj pojam spremna, međutim bilo je dobro, osim regate s Couttsom koja je bila na početku dana, malo smo se izgubili, ali to nas je osvježilo i nakon toga je krenulo stvarno dobro jedrenje. - rekao je Bašić.

U posadi Nike jedri i Riječanin Darko Hajdinjak. Austrijski AEZ u čijoj posadi je i Karlo Kuret ostvario je danas jednu pobjedu.
- Zadovoljstvo je biti u ovom društvu i dio ovog Toura. Žao mi je što nemamo cijelu hrvatsku posadu ili jedan brod koji bi predstavljao Hrvatsku. RC44 je brod bez kompromisa, sve karakteristike su napravljene da brod jedri što brže i da pruža što veće zadovoljstvo u regati. Klasa je relativno mlada, razvija se, što znači da je prepoznata od jedriličara, i da je koncept uspješan. Mislim da trenutačno u svijetu ne postoji jača flota na ovako velikim brodovima. - kazao je jutros na koferenciji za novinare Karlo Kuret.

Danas počinje flotno jedrenje. Start je predviđen u 11.30.

Izvor: www.hjs.hr