• hr
  • en
  • de
  • it

ROVINJ: IZGRADNJA NOVOG HOTELA PARK I ACI MARINE

S prvim danima rujna, ponovno su otvorena dva velika gradilišta u Rovinju. Riječ je o izgradnji novog hotela Park koji niče na pepelu starog, odnosno rekonstrukciji ACI marine koja bi trebala postati marinom s pet sidara. Obje investicije, hotel u vlasništvu Adrisa, i marina u rukama ACI-ja, osim što su iznimne za investitore, veliki su iskorak, moderan i luksuzan u općoj promidžbi turističkog Rovinja i svih građana. Njihovom izgradnjom i lokacijom na kojoj se nalaze, a riječ je prostoru s kojeg puca jedan od najljepših pogleda na starogradsku jezgru, Rovinj podiže ljestvicu s kojom bi, prema planu i sadašnjim procjenama i očekivanju investitora, trebao zakoračiti u slijedeću turističku sezonu.

Podjela akvatorija u dva bazena
- Jedna od najznačajnijih investicija ACI-ja u ovoj godini odnosi se na kompletnu rekonstrukciju ACI marine u Rovinju i u kopnenom i u morskom dijelu. Projekt vrijedan 160 milijuna kuna u morskom dijelu predviđa podjelu akvatorija u dva "bazena", od kojih je jedan planiran za plovila na stalnom vezu, dok je drugi bazen za plovila u tranzitu, kaže Gracija Krajner, voditeljica ACI-jevog ureda za odnose s javnošću, dodajući i da će nova marina imati kapacitet 196 veza na koje će moći primiti brodovi prosječne dužine od 16 metara, umjesto sadašnjih jedanaest. Također, na godišnji vez moći će se primiti i jahte do 35 metara dužine a u tranzitu i veća plovila za koja će biti osigurano desetak vezova, saznajemo od voditeljice ureda.
- Trenutno se izvode podmorski radovi u akvatoriju marine garniturama za bušenje i izvedbu armirano betonskih pilota (nosivih stupova) nadmorskih dijelova konstrukcije glavnog lukobrana, obalnog zida te sekundarnog lukobrana sa pristupnim gatom. S druge strane, u kopnenom dijelu marine izvode se zemljani radovi iskopa i pripreme tla za izvođenje temelja centralne zgrade nove marine. Svi radovi se izvode sukladno vremenskom planu i unutar zadanih rokova, pojasnila je Krajner, dodajući i da izgradnja nove ACI-jeve marine u Rovinju predstavlja značajan iskorak u standardima nautičkog turizma u Hrvatskoj.

Izvor: www.glasistre.hr