• hr
  • en
  • de
  • it

Rovinj dobio sredstva EU-a za luku

Iz projekta ADRIAMOB u sklopu IPA-Adristic programa prekogranične suradnje, Grad Rovinj dobit će 186 tisuća eura, od kojih će sam osigurati 15 postore, rekla je pročelnica za gospodarstvo i europske fondove Martina Čekić Hek. Projekt obuhvaća uz sedam talijanskih, po jedan albanski, grčki i slovenski grad, te iz Hrvatske Rovinj i Rab.

- Ciljevi su projekta proširenje lučkog područja i razvoj pomorskog prometa, pa će veći dio sredstava biti utrošen za izradu detaljnog plana uređenja južne luke, studiju vizura i pripremu za izgradnju ribarska luke u Valdibori. Uz to planira se revitalizirati šetnica gradske luke Sabbionera, uspostava odgovarajuće infrastrukture, uključivanje interesnih skupina e edukacije uključenih u program revitalizacije luke, rekla je Čekić Hek.
Ravnatelj rovinjske Lučke uprave Donald Schiozzi je rekao da će se dobivena sredstva koristiti i za daljnji razvoj ribarske infrastrukture. Uz hladnjaču Mirne u Valdibori je i 24-metarski mol te 70 metara obale koju je Lučka uprave izgradila upravo za potrebu iskrcaja i prihvata ribe.

Izrađen je idejni plan nasipavanja obale od postojećeg mola pred hladnjačom, gdje će se dobiti novi operativni prostor za iskrcaj i prihvat ribe. Do njega će se dolaziti od kružnog toka pred Mirnom ili ulazom kod ex željezničke stranice, rekao je Schiozzi.

- Zbog tisućljetne tradicije ribarstva Rovinj je ušao u program izgradnje ribarske infrastrukture Istarske županije, koja će se također poticati iz europskih fondova. Budući da Mirna ima hladnjaču, u pripremi programa razgovaralo s sa njima i Cehom ribara Rovinja. Zbog mogućnost ispunjavanja normi EU-a Mirna će zasigurno odbiti koncesiju na dio operativnog prostora, a Lučka uprava će osigurati sve potrebne sadržaje, od javne vage do veterinarskog punkta, kaže Schiozzi.

Izvor: www.glasistre.hr