• hr
  • en
  • de
  • it

Riskirali svoje živote i spasili čovjeka iz zapaljenog broda

PREKO/ZADAR - Zagrepčanin Edbin Haramina (57) uspješno se oporavlja na Odjelu kirurgije u Općoj bolnici Zadar nakon što je stradao u požaru na svom gliseru u utorak poslijepodne na vezu u uvali u Maloj Lamjani.
Činjenicu da je uopće živ ovaj umirovljeni arhitekt, sudionik Domovinskog rata na Vukovarskom području i nekadašnji zaposlenik Ministarstva graditeljstva može zahvaliti petorici hrabrih zaposlenika tvrtke Cromaris. Ne štedeći svoj život Vicenco Luštica, Josip Košta, Marin Školjarev, Mate Matacin, Domagoj Gregov i Josip Kraljić koji su brod u plamenu ugledali sa Cromarisovih brodova uletjeli su u plamteći brod i spasili mu život, piše Zadarski list.

- Bili smo na dvije milje od broda, ali smo odmah znali da nešto nije u redu i uputili smo se tamo. Sa mnom na brodu su bili kolege Košta, Školjarev i Matacin, a Kraljić je došao drugim brodom odmah za nama. Kad smo došli bliže vidjeli smo da čovjek stoji u oblaku dima i vatre na brodu i da i on sam gori. Svoj brod vezali smo za njegov, kolega Košta je prvi ušao na gliser s vatrogasnim aparatom, a onda smo za njim i svi ostali uključujući i Kraljića, govori nam Luštica dodajući kako im je prioritet bio čovjeka s vidnim opekotinama po cijelom tijelu što prije prebaciti na svoj brod i pobrinuti se da dobije liječničku pomoć.

- Kraljić je nazvao Hitnu tako da su oni sa svojim vozilom došli u Cromaris u svega deset minuta koliko je i nama do tamo trebalo. Na brodu smo mu davali da pije vodu, ali on je bio u šoku i nije mogao ni piti. Bio je pri svjesti i kad smo ga pitali zašto nije skočio u more, odgovorio je kako mu je taj brod sve što ima, kaže Luštica. Na naš upit je li ga bilo strah od eksplozije broda, odgovara nam kako o tome ni on, a niti njegovi kolege nisu ni razmišljali kad su vidjeli da čovjek gori.

- Ljudski život vrijedniji je od ičega, kaže Luštica.

Za zdravstveno stanje ozlijeđenog Haramine pitali smo dr. Edgara Dominija, specijalista opće kirurgije i subspecijalista abdominalne kirurgije.

- Pacijent je zadobio opekotine 2. stupnja u požaru koji je zahvatio vanbrodski motor na njegovu brodu. Vatra mu je zahvatila noge, ruke, predio trbuha i dio lica. Izvan životne je opasnosti, kaže dr. Domini.

Izvor: http://www.nasiskolji.hr/