• hr
  • en
  • de
  • it

Rijeka postaje Monte Carlo

Već sada imamo sigurnih 100 noćenja tijekom ovog ljeta, a to je vrlo dobra brojka. Baš ovoga tjedna u Rijeku stižu još dvije luksuzne jahte tako da ih sada ima desetak. S ponosom mogu reći da u ovom trenutku Rijeka predstavlja najjaču destinaciju luksuznih mega jahti na hrvatskom dijelu Jadrana, kaže kap. Andrija Šimić iz Agencije Simmor Marine

Tko bi rekao da Rijeka može postati mjesto najveće koncentracije mega luksuznih jahti u Hrvatskoj. Ovo je ipak tradicionalno lučki, a ne mondeni grad. Koji na prostoru od Gata Karoline Riječke, preko Rive Boduli i Riječkog lukobrana sve više podsjeća na Monte Carlo. Ovoga tjedna možda i više nego ikad ranije, jer je ukupno desetak jahti u riječkoj luci, najveća ima 93 metra, a najmanja je duga 26 metara. Ta najveća je »Royal Romance«, ujedno je i najskuplja, osim nje u Rijeci su »iNova«, »Follow me V«, »H«, »Lola«, »Olga«, »Nican« i »The Best Way«.

Posljednja je stigla, prije nekoliko dana jahta »H« duga 39 metara, a ovoga vikenda najavljeno je da će uploviti i jahta »Minetime« duga 28 metara. Iako je teško procjenjivati koliko je financijski težak riječki vozni park luksuznih jahti s velikom sigurnosti se može reći kako desetak trenutno privezanih jahti zajedno košta oko 400 milijuna eura. Svota je sama po sebi doista nevjerojatna, naravno i dostupna samo odabranima, jer takvo plovilo nije samo teško kupiti, već ga je teško i održavati, tankati gorivom, plaćati posadu i sve ostale troškove.

Kapetan Andrija Šimić iz Agencije Simmor Marine ističe kako postoje vrlo dobre najave za predstojeću turističku sezonu, koja je ujedno i razdoblje kada su ovakvi brodovi na moru, a ne u lukama.

Najveća ujedno i najskuplja - »Royal Romance«
- Već sada imamo sigurnih 100 noćenja tijekom ovog ljeta, a to je vrlo dobra brojka. Baš ovoga tjedna u Rijeku stižu još dvije luksuzne jahte tako da ih sada ima desetak. S ponosom mogu reći da u ovom trenutku Rijeka predstavlja najjaču destinaciju luksuznih mega jahti na hrvatskom dijelu Jadrana. Uvjeren sam da će tako i ostati i u zimskom periodu, jer također imamo vrlo dobre najave dugotrajnog smještaja jahti u Rijeci u zimskom periodu, ističe Šimić, koji smatra kako bi sve navedeno trebalo predstavljati priliku za još ambicioznije planove, jer je po njemu sasvim realno i moguće ostvariti da u Rijeci jednog dana redovno bude na vezu čak 30-tak luksuznih plovila, što bi doista bio izuzetan prizor, istovremeno dobar posao i turistička atrakcija.
Ipak, osnovni problem svakog pokušaja da se od Rijeke jednoga dana napravi mali Monte Carlo leži u činjenici da sinergija svih institucija uključenih u ovaj plan, još uvijek nije dovoljna. Ponekad je čak i nema, iako se ne može osporiti da je Lučka uprava Rijeka proteklih godina stvorila bolje infrastrukturne uvjete za smještaj luksuznih jahti.
Rijeci i okolici svakako trebaju i dodatni atraktivni sadržaji kakve traži ekskluzivna klijentela s dubokim džepom, a tu je riječ i o ponudi noćnih klubova kakvi su primjerice »Carpe Diem« na Hvaru, »Billionaire« na Sardiniji ili »Twiga« u Viareggiu. I za takav tip ponude moglo bi se naći mjesta, primjerice u Opatiji. Potrebno je također i produžiti sezonu luksuznih jahtaša, a statistika tu pokazuje da čak 70 posto takvih plovila ljeti krstari isključivo na području južnog Jadrana. Stoga je potrebno dodatno promovirati i sjevernojadranske destinacije kako bi se takve jahte tijekom sezone što dulje zadržavale u Hrvatskoj.
Takav pristup zahtjevao bi i određeni angažman Ministarstva turizma i sve to u dogovoru s lokalnom samoupravom i Lučkom upravom. U tom dijelu također je neophodno konkretno izjašnjavanje o planovima uređenja Porto Baroša u kojem nikakvih plovila izuzev »Galeba« u ovom trenutku nema. Ako se zna da je već niz godina projekt preuređenja Delte i Porto Baroša na čekanju, a istovremeno postoji vrlo konkretan prijedlog kap. Andrije Šimića da se Porto Baroš otvori luksuznim jahtama, kao i da se tamo uredi prostor za dokovanje i remont ovakvih plovila, potrebno je što prije odrediti se prema tom prijedlogu.
Tim više što od ovakvog Porto Baroša malo tko trenutno ima koristi. O tome onda ovisi i odgovor na pitanje može li Rijeka postati mali Monte Carlo. Stvari su se pomakle s mrtve točke, luksuzne jahte su već tu, ali to nipošto ne znači da se ne može napraviti i daleko bolji posao. Ukoliko postoje planovi i sinergija svih institucija uključenih u razvoj projekta.

Izvor: www.novilist.hr