• hr
  • en
  • de
  • it

Rijeka - Porto Montenegro - Rijeka

Phosporus Mark Emersona iz Velike Brtianije u kategoriji jednotrupaca i Sayg I Andreasa Hofmeiera iz Austrije u kategoriji višetrupaca pobjednici su 4. Regate tisuću otoka. Druga etapa od Tivta to Rijeke protekla je u uvjetima promjenjivog vjetra koje je zahtjevalo dosta strpljenja u odabiru najbržeg kursa među više od tisuću otoka hrvatskog Jadrana. Startalo se po laganom vjetru sve do izlaska zaljeva Boke Kotorske nakon čega je jedrilice pratila bura i gotovo idealni uvjeti za jedrenje. Sredinom druge etape vjetar je počeo opadati i varirati pri čemu su jedrilica na samo nekoliko milja udaljenosti često znale naći u ptoponu različitim uvjetima.
Očekivano, prvi je liniju cilja u riječkoj luci presjekao mađarski Wild Joe za 40 sati 55 minuta i 40 sekundi što je brže nego vrijeme prve etape ali još uvijek daleko sporije od rekorda koji je Wild Joe postavio prošle godine s 32 sata i 45 sekundi. Međutim, prolaskom Wild Joe-a kroz liniju cilja, pogledom na sustav praćenja pozicija ostalih jedrilica na web stranicama regate, bilo je jasno da će Wild Joe teško zadržati prvo mjesto 2. etape po korigiranom vremenu.
Najprije je talijanska Margherita Pietra Burella završila u Rijeci nakon 49 sati 25 minuta i 46 sekundi što je bilo dovoljno za 9 minuta i 9 sekundi prednosti po korigiranom vremenu nakon nešto više od dva sata na cilj je stigao britanski Phosporus Marka Emersona i preuzeo vodstvo po korigiranom vremenu. Vrijeme je tada počelo raditi za britansku posadu pojačanu s hrvatskim jedriličarima Niki Keser i Hrvojem Petrovićem a obzirom na pozicije jedrilica iza njih ubrzo se pokazalo da druge jedrilice ne mogu više prestići Phosporus koji je s trećim mjestom iz prve etape mogao polako početi sa slavljem ukpunog pobjednika. Jedina jedrilica koja ih je mogla dostići bila je češka Giulia Jana Johana Hirnsala, koje je međutim nakon dosta borbe s vjetrom koji je stalno stajao pa opet počinjao završile tek sljedeći dan ujutro. Giulia je ipak time osvojila 4. mjesto u drugoj etapi što je bilo dovoljno za drugo mjesto u ukupnom poretku. Treće mjesto pripalo je slovenskom Macropusu s Boštjanom Jančarom s dva 6. mjesta u dvije etape, a koliko si bili izjednačen rezultati nakon dvije vrlo promjenjive etape najbolje pokazuje činjenica da je između trećeg Macorpusa i šestog Sultana samo dva boda razlike.
U kategoriji višetrupaca samo su dva završila drugu etapu. Austrijski Sayg I Andreasa Hofmaiera bio je bolji od njemačkog Lazy-a Richrada Muellera dok je u prvoj etapi poredak između ove dvije jedrilice bio obrnut. S jednakim ukupnim brojem bodova Sayg I osvojio je naslov pobjednika kao u bolji u zadnjem jedrenju.
Ovogodišnja Regata tisuću otoka još je jednom pokazala koliko zahjevno i izazovno može biti jedrenje na jednom od najljepših kurseva za odobalne regate koji priroda može kreirati. Regatu je putem sustava praćenja uživo na web stranicama pratilo više tisuća posjetitelja, a cilj u riječkoj luci pružio je nekoliko zanimljivih dvoboja u kojem su jedrilice nakon 279.5 NM završavale s nekoliko sekundi razlike. Dodjelom nagrada završila je 4. Regata tisuću otoka te započele pripreme za njeno 5. izdanje iduće godine na kojem se očekuje još veći broj jedrilica.

Izvor: www.scor.hr