• hr
  • en
  • de
  • it

Riječanin spreman za najekstremniji jedriličarski izazov

Hrvatski jedriličar, Riječanin Slobodan (Dado) Velikić, dao je otkaz na rukovodećoj poziciji velike hrvatske tvrtke kako bi slijedio svoj san i krenuo na putovanje na kojem se testiraju granice ljudske izdržljivosti. 
Njegov cilj je sudjelovanje na najzahtjevnijoj i najekstrmnijoj regati za samce - Mini Transat. Put dug 4000 nautičkih milja preko Atlantika Dado će prijeći sam u brodiću Mini 6,50, i to bez pomoći GPS-a.
Tijekom priprema, osim privikavanja na život u malom prostoru bez kuhinje, bez grijanja i WC-a, Dado koristi svaku jaku buru za jedrenje (gdje je nerijetko jedina brodica na moru) kako bi što više iskusio ekstremne uvjete s kojime će se suočavati na putu. Ono čega se ne boji, kako je kazao za Adrenalin, je dosada - ‘Nema trenutka kada se na brodu nema što raditi'. Da bi uopće došao u mogućnost da se prijavi za ovu ekstremnu regatu Dado je morao ispuniti niz kriterija, poput registriranih 1000 milja solo jedrenja na nekoj od definiranih ruta, sudjelovanje u 1000 milja regata od čega najmanje 500 milja solo...Na putu će spavati po pola sata osam puta dnevno i većinu vremena provoditi u mokrom. Jedino kopno koje će vidjeti u tih trideset dana će biti ono na Kanarskim otocima, obaveznoj stanici na legendarnoj regati preko Atlantika za samce. Osim što je među pionirima ovog sporta Dado je i pionir u načinu zatvaranja financijske konstrukcije ovog zahtjevnog projekta, pa tako trenutno sakuplja sredstva za ovu avanturu putem crowdfunding platforme Indiegogo Life Atlantic, te je u desetak dana prikupio gotovo trećinu potrebnog iznosa. Svatko mu može pomoći da se upusti na ovaj opasan put, a za uzvrat Dado nudi pregršt originalnih poklona - jedinstvenu fotografiju zalaska sunca na Atlantiku, jedrenje s njim bilo gdje u svijetu, ili za najhrabrije - povratak s Dadom preko Atlantika u Europu. Mini TransatTransat 650 ili Mini Transat je jedna od najzahtjevnijih i najekstremnijih jedriličarskih regata na svijetu. Održava se svake dvije godine, a cilj je kao jedriličar samac prejedriti rutu duljine 4400 milja preko Atlantskog oceana u jedrilici duljine svega 6 metara i 50 centimetara bez ikakve pomoći sa strane.
Ruta je podijeljena u dvije etape, prvoj od La Rochellea u Francuskoj do Madeire i drugoj od Madeire do Salvadorea de Bahia u Brazilu. Prvu regatu je 1977. osmislio i organizirao Englez Bob Salomon. Ideja mu je bila organizirati regatu koja će biti drugačija od svih skupih prekooceanskih regata koje su zahtijevale velike timove i mnogo novca. Odaziv javnosti prije starta prvog Mini Transata bio je očekivan; entuzijazam, čuđenje i puno skepticizma. 25 jedriličara se okupilo na startu od kojih je 20 završilo regatu i Mini Transat je bio rođen. Danas je Mini Transat vrhunski međunarodni sportski događaj koji okuplja 84 jedriličara među kojima olimpijce, sudionike regata oko svijeta, svjetske rekordere ali i pustolove željne novog iskustva.Tijekom regate jedriličari su osuđeni na vrlo malo sna, dehidriranu hranu, vlagu i 3 kubična metra životnog prostora kojeg morate dijeliti s 200 kg opreme: vode, hrane, rezervnih dijelova. Četiri tjedna na moru se treba živjeti sa 100 litara vode i 35 kg hrane, a jedriličar treba biti izvrstan navigator i sam svoj meteorolog.

Šime Stpaničev je prvi i do sada jedini hrvatski jedriličar koji je sudjelovao na ovoj regati 2007. godine. Šime je regatu u kojoj je sudjelovalo 89 jedrilica klase mini završio na 20. mjestu. O tome je napisao knjigu ‘Ocean i sam', te snimo i producirao dokumentarac ‘Solo' koji prati njegovo putovanje.

Izvor: www.adrenalin.hr