• hr
  • en
  • de
  • it

Ribarska luka u Veloj Lamjani korak bliže dovršetku

Procedura oko ostvarivanja preduvjeta za dovršetak izgradnje ribarske luke u Veloj Lamjani bliži se svome kraju. Jučer je u Kalima održana javna rasprava o Prijedlogu urbanističkog plana uređenja ribarske luke u Veloj Lamjani, donosi Radio Zadar.
Jedna je to stepenica u procesu koji traje već više godina, a koji bi u konačnici godišnje iskrcajne kapacitete Vele Lamjane trebao sa 6 povećati na 10 tisuća tona ribe. Također, ovaj projekt je za ribarstvo Zadarske županije važna karta na putu prema tržištu Europske Unije.

Dogradnja operativnog gata, produžetak obale za 120 metara, izgradnja priveza za 35 ribarskih i 20 sportskih plovila, uređenje objekata za obradu ribe i održavanje ribarske flote- ovo predviđa UPU ribarske luke Vela Lamjana 12. Danas ga je predstavila Lidija Škec, izvršna direktorica izrađivača plana - Urbanističkog instituta Hrvatske . Napomenula je kako će, prema tom dokumentu, luka biti proširena za 9 tisuća četvornih metara namijenjenih obradi ribe te održavanju koća i plivarica.

Primjedbe 10-ak nazočnih kaljskih poduzetnika bile su usmjerene ka izjednačavanju uvjeta gradnje budućih ribarskih objekata s onima u susjednoj zoni, a to je gospodarska zona općine Kali - na to je upozorio primjerice Slavko Ivoš iz Kali tune, a više primjedbi bilo je vezano za ekologiju - rješavanje otpadnih voda u uvali.

Duško Vidov iz ribarske zadruge Sloga upozorio je kako je to vrlo važno pitanje s obzirom na uvjete koje Europska unija traži kad je o rukovanju ribom odnosno o proizvodnji hrane riječ. A na tom putu k Uniji, odnosno ka dovršetku uređenja luke, nakon procedure oko usvajanja planskih dokumenata je najprije izgradnja Prihvatno distributivnog centra u Veloj Lamjani. Načelnik općine Tino Vidov najavljuje kako se ovih dana priprema sporazum za realizaciju izgradnje centra.

Izvor: www.ezadar.hr