• hr
  • en
  • de
  • it

Ribari u blizini Dugog otoka sreli velikog sjevernog kita

Velikog sjevernog kita, latinskog imena Balaenoptera physalus, vidjeli su rano ujutro sedam milja od Dugog otoka u pravcu Italije.
Desetak metara dugačak morski sisavac nije se ribarima baš puno pokazivao, no dr. Tomislav Gomerčić, veterinar sa Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta, za HTV je rekao da se prema svemu sudeći radi o mladuncu starom oko dvije godine. Dodao je kako populacija ovog velikog morskog sisavca živi u Sredozemlju, ali zna boraviti i u Jadranu.
Težina jednog ovkvog diva se procjenjuje na oko 70 tona. To znači da je puno vitkiji i lakši od jednako velikog plavog kita, a lakši je i od nekih manjih vrsta kitova kao što su grenlandski kit ili ulješura. Gornja strana tijela mu je sivosmeđa, a s donje strane je bijeli. Najsigurnije ga se može prepoznati po nesimetrično obojenoj donjoj čeljusti: desna strana je bijela a lijeva tamna, navodi Wikipedia.
Veliki sjeverni kit, najbliži srodnik plavog kita, poslije njega je sljedeća najveća životinja na Zemlji. Odrasla jedinka može narasti i do dvadeset metara te težiti sedamdeset tona. Smatraju se jako ugroženom vrstom.

Izvor: www.zadarskilist.hr