• hr
  • en
  • de
  • it

Ribari blokirali šibensku luku, traže Božanićevu smjenu

Članovi Koordinacije udruga profesionalnih ribara s tridesetak brodova su u srijedu na oko dva i po sata blokirali Šibenski kanal.

U šibensku luku mogli su ući samo manji brodovi i nautičari, dok je bio onemogućen prolaz redovnim linijama za otoke šibenskog arhipelaga. Ovu blokadu ribari su označili kao prosvjed upozorenja hrvatskoj Vladi. Ne ostvare li se njihovi zahtjevi, tvrde kako će se prosvjedi i blokade proširiti po svim hrvatskim lukama. A ribari su sve svoje zahtjeve sveli na dva ključna.

- To su proglašenje zaštićenog gospodarskog pojasa i smjena državnog tajnika za ribarstvo Tonča Božanića. ZERP moramo proglasiti zbog Talijana koji nemilice «deru>> naše more. Smjenom Božanića bit će riješeni svi naši problemi. On je glavni krivac za kolaps u ribarstvu i dok je god ta osoba na čelu ribarske industrije hrvatskim ribarima nema spasa tako da je besmisleno ponavljati sve one ostale zahtjeve koji su dobro poznati svima- kazao nam je Karlo Magić, ribar s Pašmana, dopredsjednik Udruge Naše more i jedan od organizatora šibenskog prosvjeda.

Izvor: www.slobodnadalamcija.hr