• hr
  • en
  • de
  • it

Rezultat karijere Kostova i Cupaća

U prva tri plova kvalifikacija zadarski dvojac upisao je dvije pobjede i jedno četvrto mjesto
Devet godina Pavle Kostov i Petar Cupać čekaju ovaj trenutak. Devet godina žrtve, rada, odricanja da bi danas nakon prvog dana natjecanja na Svjetskog prvenstvu olimpijskog 49er-a bili na prvom mjestu. Nevjerojatan je to osjećaj, gotovo za ne povjerovati da je nagrada za rad napokon stigla. Iznimna su priča ova dvojica sportaša, dva nastupa na Olimpijskim igrama su iza njih, Kina 2008. i Velika Britanija 2012., puno lijepih rezultata, vrlo brzo su ušli među najboljih 15 posada svijeta u 49er-u, međutim dugo su čekali na daljnji korak, na sami vrh. Jasno da je to tek prvi dan natjecanja, jasno je da se jedri još punih pet dana, da su ovo tek kvalkifikacija i da najteže tek dolazi, međutim kad jedan dan u karijeri ti napokon sve sjedne na svoje mjesto, kad napokon sve izgleda kako si priželjkivao i za što si godinama radio... sjajna je to sportska priča, koju su Pavle i Petar više nego zaslužili. Držimo palčeve da i narednih dana baš sve bude kako treba. Neće biti lako, ali vjerujemo da je vrijeme naplate stiglo.
Tri su plova kvalifikacija održana, dvije pobjede i jedno četvrto mjesto upisao je hrvatski dvojac. Dan iz snova zaista. A oni skromni, ne govore previše, koncentracija maksimalna, znaju da već sutra može biti sasvim drugačije, opuštanja nema.
- Nikad bolje otvaranje regate. Odlično smo odradili dan, imali smo ok brzinu i dobro se snalazili po polju u jako teškim i promjenjivim uvjetima - objasnio je Kostov. Kratko i jasno. Pa brzo nešto pojesti i odmor.
Od posada koje jedre za olimpijske norme čak šest ih je među prvih 14, što je potvrda da svi koji se nakon kvalifikacija ne plasiraju u zlatnu finalnu skupinu Rio mogu zaboraviti.
Izvrstan prvi dan imale su i Enia Ninčević i Marina Dujmović. Nalaze se na 19. mjestu ženske konkurencije, pete su među posadama koje se bore za norme za Rio 2016. Dakle, djevojke treniraju zajedno manje od godinu dana, od toga zbog studentskih obveza maksimalno tek nekoliko mjeseci, nastupile su na samo dvije regate u 49er-u, od toga je jedna bila regata Europskog kupa, a druga Europsko prvenstvo na kojem su jedrile samo zbog dva dana zbog ozljede flokistice. Tako da je njihov nastup prvog dana zapravo pravi spektakl. U zadnjem plovu dana prošle su treće ciljem. Kapa dolje za cure. Povele su Dankinje Nielsen i Olsen. Kvalifikacije se nastavljaju, a jučer su u planu bila daljnja tri plova.

Izvor: www.zadarskilist.hr