• hr
  • en
  • de
  • it

Rekordni sajam

Od četvrtka je Biograd nautički centar Europe i to će biti još sljedeća tri dana: otvoren je 16. Biograd boat show, najveći hrvatski nautički sajam, na kojemu izlaže rekordnih 275 izlagača i na kojem je izloženo više od 300 plovila.
Biogradska hotelska kuća "Ilirija", organizator i domaćin i ovogodišnjeg nautičkog sajma, na otvaranje BBS-a u svojoj marini "Kornati" pozvala je brojne uzvanike, a stigla su dva ministra: ministar turizma Darko Lorencin i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji je i otvorio sajam. Uz njih su na otvorenju bili i zadarski župan Stipe Zrilić te direktor HTZ-a Ratomir Ivičić.
U znak poštovanja prema želji domaćina da se BBS odvija u opuštenoj atmosferi, oba su ministra skinula kravate već na početku svečanosti otvaranja, a Hajdaš Dončić je kazao kako je prihvatio poziv "Ilirije" da otvori 16. BBS jer tu tvrtku smatra jednom od najvažnijih turističkih tvrtki u Hrvatskoj, te da zna koliko je ovaj turistički sajam važan za razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj.
Ministar pomorstva otkrio je da nema brod, te da ga ne namjerava kupiti jer drži da je to prevelika investicija "za nekog tko dolazi na more 10 dana godišnje".
Važnija je od toga ipak njegova najava da će novi Zakon o pomorskom dobru, koji se čeka više od godinu dana, nadležnost izdavanja koncesija na pomorskom dobru preusmjeriti na lokalnu samoupravu, točnije općine i gradove.
Ministar Lorencin je pak, uza sve pohvale na račun "Ilirije" i Biograd boat showa te domaćeg nautičkog turizma, istaknuo kako su zadnje analize pokazale da ova vrsta turizma sa svojih četiri posto noćenja sudjeluje u financijskom prihodu sa čak 10 posto, što znači da je riječ o elitnoj vrsti turizma, koji čini image jedne turističke zemlje, "a Biograd je simbol hrvatskog nautičkog turizma".
Na 16. BBS-u se uistinu ima što vidjeti: od vrhunskih i skupih motornih jahti, jedrilica svih veličina, impoznantnih katamara, i jeftinih i skupih gumenjaka, preko široke lepeze nautičke opreme, pa do kutka za kampere - prvi put su na BBS-u izložene suvremene kamp-prikolice, pa i atraktivne kamp-kućice.
U sljedeća tri dana organizator je predvidio čitav niz popratnih događanja, pogotovo onih večernjih, zabavnih i gastronomskih, te čak pet regata, ali i praktične radionice za vlasnike brodova.
BBS je otvoren svaki dan do 18 sati, za 35 kn koliko je ulaznica na sajmu se uistinu ima što vidjeti, pogotovo ako je čovjek zaljubljen u more.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr