• hr
  • en
  • de
  • it

Regata tisuću otoka

Mađarski Wild Joe u kategoriji jednotrupaca i Njemačka Tabea u kategoriji višetrupaca pobjednici su prve etape 3. Regate tisuću otoka. Nakon što je Wild Joe postavio novi rekord u realnom jedrenom vremenu prve etape od 27:24:05 sati pokazalo se da je jedrio gotovo bez greške te je oko ponoći već bilo jasno da ga niti jedna jedrilica više ne može prestići po korigiranom vremenu. Posada je mogla početi slaviti, ali vjerojatno je bila na zasluženom odmoru nakon burnog dana i noći na moru.
Bura je ponovno obilježila prvu etapu na kojoj se još jednom pokazalo koliko je odabir pravog kursa između više od 1000 otoka hrvatskog Jadrana značajan za dobar rezultat na ovoj regati. Najbolji primjer za to je prošlogodišnji pobjednik Damaco Berislava Vranića s novom jedrilicom starog imena koji je jedreći sa sjeverne strane Korčule ostvario značajnu prednost nad grupom jedrilica koje se prošle s njezine juže strane. Ipak, na ulasku u zaljev Boke Kotorske vjetar je značajno oslabio i zadnjih 10-ak milja za većinu jedrilica koje su završavale po noći ili tijekom jutra pretvorilo se u dugo i naporno čekanje.
Međutim, Damaco je zadržao drugo mjesto po korigiranom vremenu ispred trećeplasiranog slovenskog Macropusa s Boštjanom Jančarom za kormilom koji je završio malo iza 11 sati ujutro. Macropus je tako ujedno i pobjednik u Grupi 3, dok je u Grupi 2 najbolja bila litvanska posada Hispaniole sa Saulisom Vesalauskasom na kormilu.
U kategoriji višetrupaca bilo je izuzetno zanimljivo i izjednačeno obzirom na vrlo slične brodove. Višetrupci su tijekom regate postizali brzine i više od 20 čvorova ali su se na kraju opet svi našli u zaljevu Boke Kotorske u kojem su proveli zadnjih 6 sati gdje su završavali uz vrlo lagani vjetar s prvih 5 jedrilica unutar sat i pol. Na kraju nakon korekcije vremena najbolja je njemačka Tabea Wernera Stolza ispred hrvatske posade na Proper Job 2 Marka De Micheli Vitturia koja je i najmlađa posada na regati, dok je na trećem mjestu njemački Hikari Berka Plathnera.
Regata se sutra nastavlja promotivnom Regatom 1000 otoka + 2 ispred Tivta i Kotora, nakon čega će navečer u Porto Montenegru uslijediti dodjela nagradu za prvu etapu. Start druge etape predviđen je u četvrtak, 24.09. u 12:00 sati.

Izvor: http://us4.campaign-archive2.com