• hr
  • en
  • de
  • it

Regata "Otok ljubavi - Galešnjak"

Drveni brodovi na latinsko idro i brodovi sa trevom zaplovit će na regati „Otok ljubavi - Galešnjak" u nedjelju 21. lipnja u 15 sati oko Galešnjaka, otočića srcolikog oblika, a u organizaciji Udruge „Štrop" iz Pašmana.
Ljepota mora i podmorja, morskih sirena i neobičnih morskih stvorenja, oduvijek su bili privlačna tema mnogim književnicima i pjesnicima, ali i ribarima koji su ovisili o moru i njegovim čudima.
Ovdje čovjek oduvijek živi u skladu s morem i s brodovima, vezan nevidljivim nitima uz ove otoke i sure stijene. Draži mirnih uvala sve više postaju utočište brojnim gostima, željnim mira i tišine, mirisa borova i cvrkuta ptica.
Galešnjak je 2008. godine „otkrio" internetski pretraživač Google Earth-a, a TV postaja CNN objavila prilog o njemu kao jednom od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Google Earth je priču o Galešnjaku objavio 2002. godine nakon objave glasovite „Napoleonove karte Dalmacije" na kojoj su njegovi kartografi vrlo jasno nacrtali današnji Galešnjak kao srcoliki otočić.
Galešnjak je smješten u Pašmanskom kanalu između mjesta Mrljane na otoku Pašmanu i mjesta Turanj na kopnu. Površina otočića je 0,132 četvorna kilometra, a dužina obalnog pojasa mu je 1545 metara s najvišim vrhom na 36 m nadmorske visine.
Medijskim predstavljanjem otočića Galešnjaka promovirana je i ideja da se „Hrvatski otok ljubavi" poveže s tri srcolika otočića u raznim dijelovima svijeta u „Svjetski arhipelag ljubavi".
Zanimljiv program koji će se odvijati 20. i 21. lipnja ima sportski, zabavni i edukativni karakter, a obuhvaća i čišćenje obale i podmorja na otočiću Galešnjaku, prezentaciju izrade tradicijskih alata, armanje jednog jedriličarskog broda, izbor najljepšeg broda, a kao završni događaj planirana je regata oko samog Galešnjaka.
Bit će to, ističu organizatori, ugodno za oko i za dušu svakog gosta, ali i za oko kamere i fotoaparata pa se očekuju brojni posjetioci kako bi svi zajedno u svijet polali prekrasnu sliku.
Inače, regata "Otok ljubavi - Galešnjak" održava se pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

Izvor: www.zadarskilist.hr