• hr
  • en
  • de
  • it

Regata In memoriam Alen Bruketa

Ove godine regata u spomen na Alena Bruketu, člana kluba JK Uskok, poginulog u Domovinskom ratu, održana je na ruti Zadar, Veli Ždrelac, Sali (22 milje) u subotu, te ruta u povratku prema Zadru u nedjelju.
Nažalost pojavio se mali broj jedrilica.
Uobičajeno plovio sam na "Najdražoj" sa već standardnom ekipom.
Start je dan u 10 po jugu koje je jačalo, startamo u krmu, perfektan tajming , na bovi smo u 0:00 , zapravo smo čak pomislili da smo "vani" ali nam i sa Gringa 2 koji su startali koji metar iza nas, potvrđuju da nismo prestupili.
Gringo 2 i WishYouWereHere dižu genakere i doslovce odlijeću, u prvom dijelu vozimo na jedro i genovu, prividni vjetar povremeno je na 20-22 a brzina anm dosiže i 10,5 čvorova, dakle preko 31 čvor vjetra.
U gornjem dijelu kanala vjetar je malo popustio , dižemo drifter i "brzom prugom" jurimo prema Jiduli.
Vjetar je opet pojačao, skidamo drifter, i ubrzo i kratimo jedro, i dalje jurnjava.
Pred Jidulom nam je pukla genova, mijenjamo je sa starom i nastavljamo, kroz Ždrelac kreće orca.
Od Ždrelca do zapadne punte Iža jugo pojačava, ali pravu snagu dobiva u kanalu imeđu Iža i Rave te posebno u zadnjem dijelu pred ciljem ispred Sali, u zadnjem dijelu prividni vjetar ne pada ispod 30čv a povremeno skaće do 35 čvorova.
Prethodno smo dosta distancirali ostatak brodova ali u zadnjem dijelu nas Žarko Juraga sa "Dušicom" - Bavaria 37 dostiže, ipak uspijevamo proći kroz cilj nekih tristotinajk metara ispred.
Nedjelja ujutro kišna, tuća , odgoda starta za pola sata , okreće na zapadnjak.
Nakon starta, opet Gringo2 i WishYouWereHere odlaze ipak su to "odlikaši" dok se ostali naganjamo.
"Dušica" iako sa malobrojnom posadom odlično vozi orcu, pogoduje im i dosta jak iako nestalan vjetar te nas prelaze, iz Ždrelca izlaze nekih stotinajk metara ispred nas dok su ostali prilično zaostali.
U posljednjoj dionici, krma od Jidule do Zadra dižemo spinaker, ima dosta vjetra i povremeno zaglisiramo i do 11 čvorova. Kako Dušica ne diže spinaker "bježimo" prema cilju.
Dva dana izvrsnog i ekspresnog jedrenja, šteta što niej bilo više učesnika.

Leonard Kvarantan

Izvor: www.nautica-portal.com