• hr
  • en
  • de
  • it

Regata brodova od pivskih limenki

Davno prije nego li je u Australskom gradiću Darwin osmišljen program recikliranja smeća, stanovnici su našli praktičan način ponovne upotrebe praznih konzervi od piva. Ne tako davne 1974. godine, prilikom organiziranja festivala mora na plaži Fannie, Lutz Frankenfeld i Paul Rice-Chapman odlučili su kako bi bilo zabavno sagraditi splavove od praznih limenki piva i time započeli tradiciju pod nazivom Darwin Beer Can Regatta
Prva regata brodovima od pivskih limenki održana je 16. lipnja 1974. godine. Festival su osmislili Lutz Frankenfeld i Paul Rice-Chapman. Lutz je bio uključen u razvijanje turizma u gornjem dijelu Sjevernog Teritorija u Australiji, posebice u Darwinu, i bio je član društva za promociju regionalnog turizma Darwin (Darwin Regional Tourism Promotion Association). Društvo postoji i danas, ali je promijenilo naziv u Turizam Gornjeg Kraja.
Paul je radio na vijestima Sjevernog Teritorija 1972. godine i bio uključen u DRTPA društvo, kad  su ga iz pivovare Swan (sada Lion Limited) zamolili da razvije neku vrstu festivala na vodi. Paul je došao s konceptom splavi načinjene od limenki piva, a kada je Lutz došao na ideju da stave vanjski motor na stražnji dio, ideja o trkaćim brodovima od limenki je rođena. Doduše, danas se utrkuju nemotoriziranim plovilima.
Prvoj regati brodova od pivskih limenki prisustvovalo je 22.000 ljudi (otprilike polovica populacije Darwina u to vrijeme), a natjecalo se 60 brodova.
Sada, nekoliko desetljeća kasnije, regata je izrasla u pravi festival. U regati sudjeluje preko 60 plovila načinjenih od praznih limenki. Neka od tih plovila načinjena su od preko 1500 praznih limenki, duljine 12 metara i podrijetlom iz Kanade ili Belgije.
Središnjica festivala je utrka pod nazivom „Mindil bitka". Riječ je o natjecanju tko će prvi naći skriveni predmet. Nitko ne zna o kojem se predmetu radi, a može biti paket piva, slomljena kutija, drveni kovčeg, stari radio...
Tijekom utrke natjecateljima je dozvoljeno da napadaju jedni druge vodenim pištoljima i brašnom.
Festival završava regatom plovila koja su načinje od praznih limenki, ali ne piva, nego sokova.Time je omogućeno i sudjelovanje sudionicima ispod dobne granice za konzumiranje alkohola.
Svi brodovi moraju biti izrađeni od praznih limenki, a dozvoljeni su i drugi materijali, ali oni ne smiju dolaziti u doticaj s vodom.
Ove godine regata se održava u nedjelju, 12. srpnja.

Izvor: http://www.adrenalin.hr