• hr
  • en
  • de
  • it

Reformisti: kriza u Jadroliniji posljedica nemara i loše politike u pomorskom sektoru

 

Narodna stranka - Reformisti traži kompletnu reviziju svih zakonskih propisa i podzakonskih akata vezano za sektor pomorstva kako bi se stanje u pomorstvu normaliziralo, a odgovornim smatramo prije svega Ministra Sinišu Hajdaš Dončića, rekao je Petar Baranović

RIJEKA Na današnjoj konferenciji za medije u Rijeci, saborski zastupnik i potpredsjednik Narodne stranke - Reformisti Petar Baranović, upozorio je na loše stanje u pomorskom sektoru Hrvatske te uvjete rada zaposlenika Jadrolinije, nacionalnog putničkog brodara.
"Kriza koja se događa u Jadroliniji posljedica je dugogodišnjeg nemara i loše politike u pomorskom sektoru. Zanemarivanje ovog sektora koštalo nas je najvećeg dijela trgovačke flote, a sada, malo više od godine dana do dolaska stranih brodara na naše tržište, u sličnu krizu koja bi mogla biti pogubna ulazi i najveći brodar u državnom vlasništvu", rekao je Baranović.
"Skandalozan je podatak, koji je iznio Sindikat pomoraca Hrvatske, prema kojem je početna plaća mornara Jadrolinije 2.351,00 kunu", upozorio je Baranović te napomenuo da to pokazuje ne samo potpuno zanemarivanje i loše upravljanje tvrtkom, nego se radi i o direktnom kršenju zakonskih propisa kada je u pitanju zakonski određena minimalna plaća.
"S druge strane, imamo podatak da je na 50 brodova Jadrolinije ukrcano samo 6 vježbenika, kadeta palube i asistenata strojara, a istovremeno država isplaćuje subvencije od 100 milijuna kuna. Nevjerojatno je da država, uz tolike subvencije, nije našla za shodno propisati i obvezno zapošljavanje većeg broja kadeta palube i asistenata strojara, čime bi se osiguralo školovanje ovog kadra u RH", tvrdi Baranović.
"Nastavno na najave Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da će uvesti radnu obvezu djelatnicima Jadrolinije, poručujem istima da radnu obvezu prije svega moraju uvesti sebi", poručio je Baranović.
"Narodna stranka - Reformisti traži kompletnu reviziju svih zakonskih propisa i podzakonskih akata vezano za sektor pomorstva, kako bi se stanje u pomorstvu normaliziralo, a odgovornim smatramo prije svega Ministra Sinišu Hajdaš Dončića", naglasio je potpredsjednik stranke.
On je ujedno rekao da bi se što se tiče subvencija u pomorskom sektoru, one trebale usmjeriti u gradnju novih modernijih brodova s nižim troškovima eksploatacije s ciljem povećanja konkurentnosti privatnih brodara u narednim godinama.
"Kao pozitivan primjer istaknuli bismo obnovu ribarske flote provedenu prije nekoliko godina uz potporu HBOR-a i povoljne uvjete. Ne vidim razloga da se na isti način ne pristupi i prema floti domaćih brodara te očekujemo u tom smislu konkretne poteze Vlade RH, resornog Ministarstva te HBOR-a", istaknuo je Petar Baranović.

Izvor: http://www.novilist.hr/