• hr
  • en
  • de
  • it

Razbijač valova

hr

Kako funkcionira sustav koji je pobrao nagrade na najvećim svjetskim skupovima izumitelja i inovatora, Pokrajčići su odlučili provjeriti u praksi - nizove Razbijača valova postavili su u moru kod Rijeke, u tamošnjoj marini Porto Baroš

Razbijač valova, izum zagrebačke tvrtke Jel-Tom, iza koje stoje otac i sin Frano i Tomislav Pokrajčić, izumitelji i inovatori podrijetlom iz Tomislavgrada, pobire nagrade na svim skupovima inovatora na kojima se pojave, od Njemačke i Ženeve do Silicijske doline i Azije.
'Sustav smo počeli postavljati u sedam ujutro i posao smo dovršili oko sedam navečer', kaže Tomislav Pokrajčić. Angažirani su i ronioci koji su pomogli da se dva segmenta, dugačka po 15 metara, namjeste i učvrste. Razbijači valova u riječkom će akvatoriju ostati sljedećih šest mjeseci. Hrvatski hidrografski institut iz Splita na njih je postavio razne instrumente kojima svakodnevno mjere jačinu i brzinu valova.
'Žele precizno izmjeriti koliku jačinu udara vala naš sustav može izdržati te koliko će se pritom smanjiti veličina i jačina vala na putu do obale', objašnjava Pokrajčić, zahvaljujući Rajku Jurmanu iz Lučke uprave Rijeka koja je podržala projekt.
No tu nije kraj eksperimentima. Na Razbijače valova postavit će se i generatori koji bi trebali iskoristiti jačinu vala i njegovu snagu pretvoriti u električnu energiju.
U međuvremenu, na sustav su postavljeni solarni paneli, zahvaljujući kojima već sada svijetli noću, a pomoću senzora sam se navečer pali i ujutro gasi.
'Kad sve bude gotovo i izmjereno, sustav će braniti luke od udara valova i istovremeno proizvoditi električnu energiju od Sunca i sile mora', najavljuje Pokrajčić. Onda bi napokon trebala krenuti i serijska proizvodnja sustava zaštićenog u 159 zemalja svijeta. Kupci su se već najavili i ima ih sa svih strana svijeta, naročito iz zemalja u kojima su valovi veliki.

Izvor: www.tportal.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa:

Fotogalerija