• hr
  • en
  • de
  • it

Raste jadranska bijela flota

Raste jadranska bijela flota: Jadroliniji stižu katamarani s obala Rajne i Sjevernog mora, obitelji Tomić iz Krila Jesenice sprema žestoku konkurenciju

Nizozemskim škverovima "Damen" i "Thecla Bodewes" (TB), po svemu sudeći, bit će povjerena isporuka praktički triju novih i jednog polovnog dvotrupca za "Jadroliniju", ukupno vrijednih oko 33 milijuna eura.
Takav su prijedlog svojoj Upravi i Nadzornom odboru potpisali i uputili članovi povjerenstva za javnu nabavu u državnoj kompaniji, pa je sada na poslovodstvu da "blagoslovi" njihov stav i potpiše ugovore s isporučiteljima.
Podsjetimo, prva novogradnja trebala bi pojačati bijelu flotu do sredine srpnja i druga do kraja ove godine, a isti rokovi postavljeni su i za isporuke rabljenih brzih brodova.
Britansko brodogradilište "Wight" kao treći sudionik aktualnog tržišnog nadmetanja ispao je iz utrke, jer je, prema podacima iz natječajne dokumentacije, mogao predati dva nova katamarana daleko nakon spomenutih rokova, a ponudio je i dva rabljena brza broda, izgrađena prije 15 godina, što je znatno iznad tražene granice da dvotrupac ne smije biti stariji od 1. siječnja 2015. godine.
Ako ugovor s "Damenom" bude potpisan, iz škvera u nizozemskom Gorinchemu, smještenog uz jedan od "krakova" na ušću rijeke Rajne, za dalmatinske i kvarnerske brzobrodske pruge bit će isporučena dva dvotrupca aluminijske građe, pojedinačnog kapaciteta 403 putnika i osam članova posade, pri čemu cijena prvog koji stiže uoči sezonske "špice" iznosi 9,25 milijuna kuna, dok je drugi 100.000 eura jeftiniji.
Iz nešto sjevernijeg Harlingena, dakle s obale Sjevernog mora, trebala bi stići dva uvjetno rečeno polovna katamarana, pojedinačnog kapaciteta 314 putnika, o kojima će skrbiti osam članova posade, po ukupnoj cijeni od 14,7 milijuna eura.
I dok će prvi isporučeni brod biti "star" devet mjeseci, u drugom slučaju je, prema podacima iz ponude, riječ o novogradnji.
Budući da u tom sektoru "Jadrolinija" ima žestoku konkurenciju na domaćim prugama, bit će zanimljivo vidjeti novu rundu tržišnog okršaja s privatnim kompanijama, ponajprije s "Kapetanom Lukom" obitelji Tomić iz Krila Jesenice, koja je od francuske tvrtke "Cote D'Azur SAS" kupila dvotrupac "Universal MK II", izgrađen 2001. godine u Velikoj Britaniji, koji se trenutno nalazi na "šminkanju" u trogirskom škveru.
Riječ je o dvotrupcu dugom 57 metara, kapaciteta 348 putnika, koji je 2010. godine temeljito moderniziran i uglavnom je plovio na linijama iz Barcelone prema španjolskim otocima u Sredozemlju, te u akvatoriju Azurne obale.
Kako doznajemo, taj je katamaran u posljednje vrijeme bio u raspremi, a novi vlasnici su već uputili zahtjev Hrvatskom registru brodova da se obavi transfer s malteške zastave pod hrvatsku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr