• hr
  • en
  • de
  • it

Rapska fjera 2015.

Ljetni srednjevjekovni sajam Rapska fjera jedinstven je u Hrvatskoj. U ovakvom obliku održava se od 2002. godine, kada su obnovljeni općinski blagdani prvi put proglašeni još u 14. stoljeću.


Veliko vijeće grada Raba 21. srpnja 1364. godine proglasilo je općinske blagdane 'Rabske ferije'. Bio je to izraz časti kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, i počast sv. Kristoforu, zaštitniku grada Raba, a 'ferije' su se održavale u svrhu štovanja moći sv. Kristofora koje su prema predaji spasile Rab. Na Rapskoj fjeri sudjeluju obrtnici, zanatlije i kulturno umjetnička društva s otoka Raba, pa se tako na njima okupe rapski samostreličari, bačvari, postolari, zlatari, klesari, gradska straža, dame i plemići, pletači košara, švelje, drvoresci, svjećari, pekari, kovači te ribari. Obnovljene svečanosti 'Rabske fjere' traju tri dana: 25. srpnja (blagdan sv. Jakova), 26. srpnja (blagdan sv. Ane) i 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora).


Program Rapske fjere 2015.
Svečano otvorenje ovogodišnje 14. Rabske fjere održat će se 25. srpnja, u 21 sat na Trgu sv. Kristofora, a 26. srpnja, u 21 sat počinje srednjovjekovni sajam zanata i radionica na Trgu slobode i Kaldancu. Za 27. srpnja u 9 sati previđena je procesija s relikvijama sv. Kristofora do katedrale Uznesenja Marijina, dok će tradicionalni Viteški turnir u čast sv. Kristofora početi u 21 sat. Vatromet će osvijetliti nebo točno u ponoć u gradskoj luci, a zabavni program će se nastaviti na Trgu Municipium Arba od 00:10 sve do jutarnjih sati.

Izvor: http://www.putovnica.net/