• hr
  • en
  • de
  • it

Rani buking i sve zanimljivija pred i posezona u Istri i Hrvatskoj

Iz HTZ-a i njihovih predstavništava u Europi stižu optimistične najave i za ovu turističku godinu. Buking je uranio, poručuju, a zanimanje za turistička odredišta u Hrvatskoj već je velik i to ne samo za ljetni odmor, već i za putovanja u pred i posezoni. Za Istru, neprikosnoveno vikend-odredište putnika iz susjedne Italije, Austrije i Slovenije, prvi je ispit sezone - Uskrs ove godine kalendarski je uranio (1. travnja), pa neće biti velikih "mostova" sve do prvomajskog Praznika rada koji ove godine pruža mogućnost za produžen vikend do čak pet dana u komadu, pa i duže za Slovence koji tada imaju školske ferije.

Izazovi rekordne godine
- Iza nas je povijesna turistička godina, a od prošlogodišnjih rekordnih rezultata dodatno bih istaknuo dvoznamenkast rast noćenja u pred i posezoni, što potvrđuje naša nastojanja prema razvoju Hrvatske kao destinacije cjelogodišnjeg turizma. I ove godine želimo zadržati pozitivna kretanja i trendove, a vrlo dobre najave i povratne informacije dobivamo od naših partnera na emitivnim tržištima poput Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i drugih. Prve procjene govore o rastu turističkog prometa u 2018. godini od tri do pet posto. Siguran sam da ćemo biti izvrsni domaćini još većem broju gostiju, kaže direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.
Iz HTZ-ovog ureda u Beču stižu vijesti o izuzetno ranom bukingu koji je iznad svih očekivanja. Prema anketi koju je proveo turoperator Ruefa, 88 posto Austrijanaca će u 2018. otići na godišnji odmor. Od auto-destinacija, brzo i lako dostupnih, najtraženije će biti Hrvatska i Italija. Buking za Hrvatsku je kod svih najvećih turoperatora i specijalista za privatni smještaj u Austriji jako dobar i svi su zadovoljni startom, zbog čega povećavaju kapacitete za hrvatska odredišta.
- Izuzetno veseli podatak i za Tirol gdje smo u posljednjih par godina intenzivirali našu prisutnost, što kroz ciljane prezentacije, što kroz održavanje različitih road show promocija. Velik interes je iskazan i za Istru, tako da se ove godine očekuje ponavljanje odličnih rezultata iz 2017. kad su Austrijanci u Istri bili među tri najzastupljenije populacije gostiju. Izuzetno rani Uskrs nije povoljna opcija, jer ako bude snijega, velika većina Austrijanaca će radije izabrati skijanje u jednoj od domaćih ili inozemnih destinacija, kaže direktor HTZ-ova ureda u Beču Ranko Vlatković.
Što se najava iz Italije tiče, s obzirom da to tržište karakterizira individualnost i last minute rezervacije, konkretne informacije nazret će se nakon sajma BIT-a koji se održava od 11. do 13. veljače u Milanu. HTZ i ovdje nastavlja promociju kroz jačanje nacionalnog turističkog brenda te daljnje pozicioniranje zdravstvenog, biciklističkog, pustolovnog, nautičkog i eno-gastro turizma, što će se u Italiji usmjeriti prema najbogatijim regijama, Lombardiji i Piemonteu, a pojačat će se i promidžba na području srednje i južne Italije. Najavljeno je i otvaranje ureda HTZ-a u Rimu i pregovara se o novim zrakoplovnim linijama.

Izvor: www.glasistre.hr