• hr
  • en
  • de
  • it

Radnici Jadrolinije dijelit će letke u "tihom" štrajku

Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske i Sindikat pomoraca Hrvatske za danas su najavili prosvjedni skup odnosno mirno okupljanje ispred zgrade Jadrolinije u Rijeci u 11 sati. U ostalim jadranskim trajektnim lukama, Zadru, Biogradu, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku dijelit će se letci s uputama i zahtjevima sindikata prema Upravi.
Luka Mišić, voditelj zadarskog ureda Sindikata pomoraca Hrvatske, obrazložio je kako će se letci u Zadru dijeliti na Liburnskoj obali i u Gaženici.
Sindikat Jadrolinije traži od Uprave novi kolektivni ugovor i korigiranje plaća koje su posljednji put korigirane 2008. godine.
Novi kolektivni ugovor odnosio bi se na sve zaposlenike Jadrolinije, ali i pomorce koji su na trajektima i drugim brodovima i na djelatnike na kopnu, šalterske službenike.
Članove Uprave Jadrolinije kontinuirano su sindikalci pozivali na pregovore zbog potrebe donošenja novog kolektivnog ugovora, no nisu imali sluha za njihove zahtjeve.
Zatraženi sastanak sa članovima Uprave Jadrolinije održan je nedavno, no na njemu nisu postignuti konkretni dogovori. Među ostalim, iako je zatraženo da na njemu bude nazočan predsjednik Uprave, pojavio se samo predsjednik Nadzornog odbora.
- Za sada se radikalniji prosvjedi ili štrajk ne planiraju, no daljnji ishod događaja ovisi o budućim postupcima Uprave. Pregovori s Upravom su u tijeku, pa ćemo vidjeti što će biti, kazao je Mišić dodajući da ako se dogovor ne postigne niti nakon ovog prosvjednog okupljanja, slijede nove akcije.
Ako mjerodavni ne pristanu na njihove zahtjeve, bit će primorani ići na obustavu rada.

Izvor: www.zadarskilist.hr