• hr
  • en
  • de
  • it

Radi konkurentnosti turizam treba porezno rasteretiti


Pred početak očito još jedne uspješne turističke sezone u srijedu se u porečkoj Žatiki otvorilo 31. izdanje međunarodnog sajma prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel koji je privukao 10 posto više izlagača nego lani, odnosno njih 150 iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije i Španjolske.
Na jednom mjestu vlasnici hotela, kampova, apartmana, hostela ili kuća za odmor mogu naći sve za opremanje svojih objekata- od tekstila, namještaja, sefova, sitnog inventara, pa sve do zanimljivih informatičkih rješenja koja će im pomoći u bukiranju smještaja. Naravno, nezaobilazni dio sajma su hrana i piće, u sklopu izložbe ekoloških i autohtonih proizvoda Promonature.
- Turizam je svjetska pojava i velika konkurencija u kojem naš grad želi biti svjetski igrač. Da bismo to bili, u turizmu moramo pratiti moderne trendove, a to je ono što ovaj sajam nudi. Vjerujem da ćemo na sajmu steći nova iskustva i znanja, a prateći nove trendove, vjerujem da će naš grad ostati lider na turističkom tržištu Hrvatske i sigurno ozbiljan igrač na Mediteranu, kazao je prilikom otvorenja sajma porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Predsjednica Županijske komore Pula Hrvatske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić apelirala je pak prema aktualnoj Vladi da turizam učini još konkurentnijim.
- Vlada mora prepoznati da postoji prostor za porezno rasterećenje turizma. Turističko gospodarstvo da bi bilo konkurentno na Mediteranu i šire mora imati jednak tretman u poreznom smislu kao i druge zemlje koje su u našem okruženju. Na to pozivamo i apeliramo kao Hrvatska gospodarska komora, i kao županija i sve asocijacije naših turističkih radnika i stručnjaka. Vjerujem da treba prepoznati cjelogodišnji rad nekih subjekata u turizmu i priznati im porezno opterećenje te ulaganja. To je pravi put da se bolje proda turistički proizvod i da svi osjetimo da je turizam gospodarska grana koja ima mogućnosti daljnjeg napretka, rekla je Jaklin Majetić. Pročelnica upravnog odjela za turizam Nada Prodan Mraković istaknula je pak da je pred istarskim turizmom usvajanje master plana razvoja.

- Promohotel je dobra najava predstojeće turističke sezone, ali i mjesto za uspostavljanje novih kontakata i predstavljanje novih ideja, trendova u čemu mi u Istri moramo prednjačiti. Naravno, tu je i sklapanje novih poslova kako bi postali još konkurentniji, kazala je Prodan Mraković otvorivši sajam.
Uz onu klasičnu ponudu na sajmu, ove godine svakako je pažnju plijenio štand zagrebačke tvrtke 1Klik koja je predstavila samoposlužnu recepciju. Riječ je o aparatu sličnom bankomatu koji se može instalirati na recepcijama i gdje se gost može sam prijaviti uz pomoć skena njegovih osobnih dokumenata. Aparat potom izdaje karticu za vrata hotelske sobe te izdaje račun. Kako nam pojašnjava voditelj razvoja u toj tvrtci Zlatan Karabegović, taj se isti stroj može instalirati i na javnim prostorima poput autobusnih stanica ili željezničkih kolodvora gdje si gosti bez smještaja mogu direktno bukirati smještaj, platiti ga i dobiti ključ bez posredstva samog iznajmljivača. Ujedno, putem tog aparata gosti se mogu i odjaviti, a automatski ide i prijava turističkoj zajednici.
- Riječ je o aparatu samouslužne hotelske recepcije i zimmer frei. Dakle, primijetili smo da u određenom trenu u hotelima nastaje gužva kada gosti dolaze i odlaze. Ovaj uređaj bi pomogao upravo u takvim slučajevima. Proces prijema gosta traje 35 sekundi. Kod malih i srednjih hotela ovaj aparat omogućuje da imaju recepcionara samo u jednoj smjeni, kazao nam je Karabegović.
S druge strane Porečan Paolo Brečevac predstavljao je španjolsku tvrtku Fearless Decor Concepts koja kafićima nudi dizajnerska rješenja uređenja interijera.
- Već dvije godine smo predstavnici te španjolske tvrtke za jugoistočnu Europi i bavimo se tematskim uređenjem interijera. Dakle, kupac odabere temu u kojoj želi urediti objekt, a mi predlažemo rješenja i opremimo prostor. U Hrvatskoj ima dosta zainteresiranih i nadamo se da ćemo napraviti dobar posao. Nažalost, u Hrvatskoj su većinom svi kafići isti i monotoni, a ovakva rješenja ističu prostor. To turisti prepoznaju jer vani je to uobičajeno, kazao nam je Brečevac.
Turisti zasigurno prepoznaju i sada već etablirane madrace Bernarda koji se proizvode u Međimurskoj županiji. Njihove proizvode, od madraca do namještaja i kreveta koriste brojne poznate hotelske kuće i lanci poput Park Plaze, Kempinskog, Maritima, Moevenpicka i brojnih drugih. Riječ je o uspješnoj hrvatskoj poduzetničkoj inicijativi.

Izvor: www.glasistre.hr