• hr
  • en
  • de
  • it

Račićeve stipendije za 25 budućih pomoraca

Dubrovačka Zaklada Pomorsko-trgovačke akademije Ivo Račić, koja već tradicionalno podupire izobrazbu budućih pomoraca, ove će godine dodijeliti ukupno 25 stipendija - 10 potpora redovitim studentima Nautike, Brodostrojarstva i Pomorstva, a 15 srednjoškolcima koji pohađaju nautički i brodostrojarski smjer.

Ovogodišnji natječaji upravo su okončani, pa će akademci odabrani temeljem kriterija izvrsnosti mjesečno primati 1000 kuna, a učenici 700 kuna.
Naime, Pravilnikom Zaklade o stipendiranju propisani su uvjeti za stjecanje potpore, pa tako zainteresirani brucoši moraju imati prosječnu ocjenu od najmanje 3,5, dok polaznici viših godina studija mogu konkurirati i sa "srednjom tricom".

Dubrovačka Zaklada "Ivo Račić", buduće pomorce stipendira već desetu godinu zaredom, a u tom razdoblju financirano je 146 učenika i 88 studenata, za što su izdvojili 1,6 milijuna kuna. Recesijska vremena "kumovala" su i najmanjem broju stipendista upravo ove godine, jer ih je prethodnih sezona u pravilu bilo više.
Dodijeljene financijske potpore su nepovratne za kandidate koji će i nadalje ispunjavati uvjete vezane za uspjeh u školi ili na studijima.

- Do sada nismo imali slučaj da stipendist mora vraćati novac - kazali su nam u upravi Zaklade "Ivo Račić".

Zaklada koja pridonosi razvoju srednjeg i visokog školstva u Dubrovniku, te stipendiranju kadrova u pomorstvu, utemeljena je prije 92 godine oporukom Marije Račić, koja je u spomen na svog supruga Iva Račića, u to ime ostavila i svu imovinu.

Novac za financiranje uspješnih školaraca i diplomaca, osigurava se "ubiranjem" najma od naslijeđenih nekretnina.
Oporučno je, podsjetimo, darovano i zemljište na kojemu su izgrađeni srednja Pomorsko-tehnička škola, te nekadašnji Pomorski fakultet, a danas Sveučilište u Dubrovniku.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr