• hr
  • en
  • de
  • it

Rab: Potpuno očaravajuće!

Kao motiv teksta novinarki Lindi Cookson poslužila je priča o svojedobnom posjetu engleskoga kralja Edwarda VIII Rabu, koji je, može se zaključiti nakon ovog teksta, nedovoljno iskorišten u promidžbi otoka

Cijenjeni londonski Independent objavio je reportažu s Raba kakvu bi teško bolje sročili i rapski marketinški stručnjaci. Pod naslovom »Otok Rab, Hrvatska: umočite se u jadransko kraljevsko utočište«, novinarka Linda Cookson napisala je odu Rabu, garniranu inspiriranim izrazima kakve ne poznaje ni »Google translate«.
Kao motiv za priču poslužila joj je priča o svojedobnoj posjeti kralja Edwarda VIII Rabu, koja je, može se zaključiti nakon ovog teksta, nedovoljno iskorištena u promidžbi otoka sreće i - otoka nudizma, što je također povezano s davnim dolaskom engleske plave krvi.
- U ljeto 1936., malo poznati otok Rab, smješten blizu kontinenta u zaslijepljujućem Kvarnerskom zaljevu sjevernog dijela Jadrana, dobio je neočekivanih 15 minuta slave. Novi kralj Ujedinjenog Kraljevstva, Edward VIII, šmugnuo je s ljubavnicom Wallis Simpson na burno i alkoholom prožeto krstarenje Mediteranom. Dao je sve knjige sa zakupljene jahte Nahlin maknuti, da napravi mjesta za piće. I dok je par uživao na palubi, ispijajući koktele, svjetska štampa otisnula se na more u potrazi za skandalom.Na dan 11. kolovoza, praćen velikim brojem fotoaparata, par je uplovio u Rab. Danas se tamo na glavnom trgu može pronaći ploča kojom se obilježava taj veliki dan, dok se u hotelu Imperial može vidjeti »kraljevski kutak« i u njemu crno-bijele fotografije Wallis u čarapama i Edwarda donekle prgavog izraza lica. Lokalna predaja kaže da su im otočne vlasti dale specijalno dopuštenje da se kupaju obnaženi u uvali Kandarola, čime je tamo uspostavljen budući nudistički sadržaj.

Naši »novinarski psi« bili su začuđujuće odsutni iz novinarske flote. Manjak informacija osigurao je da britanska javnost ostane uskraćena za putešestvije ljubavnog broda, što je značilo da su rapske čarolije ostale nezabilježene. Ali to ne objašnjava zašto je, 90-ak godina kasnije, ovako čarobno mjesto, popularno među Nijemcima i Talijanima, još uvijek uglavnom neotkriveno za britanske turiste, piše Independent. Linda Cookson nastavlja pisati kako je prve večeri sjedila u sumrak na rapskoj obali, gledala brodove i slušala glazbu, i nije mogla vjerovati kako je ovdje idilično.

- Osigurala sam samo kraći boravak i već sam se počela kuditi što nisam planirala duže ostati ovdje.

Reportaža se nastavlja opisom Raba kao jednog od najmanjih hrvatskih otoka koji »pucketa Jadranom poput samouvjerenog malog jastoga otvorenih kliješta«.
- Samo je 22 kilometra dug, 11 kilometara širok i ima malo stanovnika. Ali minijaturnim starim gradom ostajete ošamućeni. Mješavina crvenih krovova na sredovjekovnim zgradama s medeno sivim zidinama stisnutim uz rub malog poluotoka koji strši između luke i uvale Sveta Eufemija. Četiri prekrasna zvonika uzdižu se prema nebu poput koplja i, za zapadnoj strani, debela ljuska od kamena oblikuje gradske zidine koje poniru prema plavetnilu mora, piše Independent.
Tekst nastavlja opisom kako se novinarka, šetajući starim gradom, osjećala kao da se kreće fantastičnim kamenim jedrenjakom, bogatim skrivenim blagom.
- Potpuno očaravajuće, piše novinarka, hvaleći stare crkve nagurane uz palače s balkonima, uske puteve, prekrasne trgove i gradske ulice poslagane u riblju kost.

Kako se povjerila u tekstu, nakon piva u San Antoniju lutala je gradom i završila u Konobi Rab, a drugi dan učila je o rapskoj baštini, Fjeri, samostreličarima...
- Grad Rab i njegovi prijateljski raspoloženi stanovnici definitivno su na mene bacili čaroliju, jedna je od rečenica. Novinarka je put nastavila u Kući rapske torte, a završila ga je na plaži.
- Ah, plaže! Postoji dugačak šljunčani pojas oko samog grada, ali otok obiluje pješčanim plažama i izdvojenim oazama na moru. Na koncu je išla provjeriti kako se može doći do Kandarole...
- Plov motornim čamcem 15 minuta putem kojim je išao i nekadašnji kralj košta samo 15 kuna. I što bi me onda spriječilo da krenem baš tamo? Skiper mi se ohrabrujuće nasmiješio. Lagala sam mu da nemam ručnik. I odcupkala natrag na Gradsku plažu pojesti svoju rapsku tortu. Potpuno odjevena, zaključuje Linda Cookson za Independent.

Brna i Perini
Prilog u Independentu zaključen je servisinim informacijama. Kako doći od Heathrowa do Raba preko Rijeke i po kojim cijenama. Preporučeno je i gdje odsjesti; u hotelu Arbiana koji je opisan kao 90 godina stara vila nekoliko koraka od mora. Za detaljnije informacije, Britancima se preporučuje stranica Turističke zajednice Grada Raba, www.rab-visit-com. U tekstu su spomenuti i viđeni Rabljani, vlasnik Kuće rapske torte Josip Brna i voditelj marketinga TZ-a Luka Perčinić. Prvome je ime i prezime točno napisano, a drugome samo ime. Prezime mu je pak - Perini.