• hr
  • en
  • de
  • it

Putinov prijatelj u riječkoj luci

Jahta je duga 93 metra, široka 14,3 metara, predviđena je za smještaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, opslužuju je 22 člana posade, a zapovjednik broda je iz Hrvatske. »Royal Romance« razvija maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3,85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.

Luksuzna jahta »Royal Romance«, vrijedna oko 180 milijuna dolara, ponovo se vratila u riječku luku te pristala uz Putnički terminal neposredno prije slavlja titule prvaka nogometaša Rijeke u noći sa subote na nedjelju. Kako ističe Andrija Šimić iz pomorske Agencije Simmor Marine, brod je stigao iz Crne Gore na kraći boravak u Rijeci, jer će vjerojatno uskoro ponovo isploviti prema nekoj novoj destinaciji.

- Stigli su još u subotu navečer, ali smo ih nakratko zadržali upravo zbog događanja oko proslave titule prvaka, koju su imali priliku pogledati i uživati u njoj. Jučer ujutro su mirno uplovili i vezali se na Putnički terminal. Ponosan sam što su toliko željeli doći u Rijeku, platili su samo za gorivo oko 25.000 eura kako bi došli iz Crne Gore, iako znaju da se neće dulje zadržavati, kazao je Šimić dodajući kako je doista riječ o ekskluzivnom i luksuznom plovilu. Jahta je duga 93 metra, široka 14,3 metara, predviđena je za smještaj 14 gostiju u sedam luksuznih kabina, opslužuju je 22 člana posade, a zapovjednik broda je iz Hrvatske. »Royal Romance« razvija maksimalnu brzinu od 15 čvorova, ima gaz od 3,85 metara, a od luksuznih sadržaja ističu se palube od tikovine, teretana, liftovi koji povezuju ukupno pet paluba i 12-metarski bazen s vodopadom na gornjoj palubi.
Riječ je o plovilu koje se nalazi na listi sto najboljih svjetskih jahti svih vremena. Jahta je izgrađena u jednom od najpoznatijih svjetskih brodogrališta za ovaj tip brodova, nizozemskom brodogradilištu Feadship, kojemu je »Royal Romance« drugi najveći brod ikada izgrađen u tom škveru. Jahtu nije moguće unajmiti, koristi se isključivo u privatne svrhe.
Neslužbeno se može doznati kako bi vlasnik mogao biti ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, inače bliski prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je bio i kum Medvedčukovoj kćeri.

Izvor: www.novilist.hr