• hr
  • en
  • de
  • it

Pumidor fest

Za vrijeme Pumidor festa u priču će se uključiti brojni loparski restorani, koji će nuditi različite specijalitete na bazi pomidora

RAB Ljeto i pomidori - to su gotovo pa sinonimi. Najtoplije godišnje doba teško je zamisliti bez uživanja u sočnom crvenom plodu, najčešće u obliku priloga jelu. No pomidor se u gastronomiji može koristiti i na brojne druge načine, što dobro znaju Loparani i tamošnji ugostitelji.

Od ponedjeljka 17. kolovoza do nedjelje 23. kolovoza u Loparu se održava već tradicionalni Pumidor fest. Rabljani znaju reći da rajčice ima raznih sorti, oblika i okusa, ali Rabljani tvrde, njihov je ipak najukusniji. Loparani pak smatraju da je, na otoku, njihov taj koji je broj jedan. Razlozi za to su mnogi, od podneblja i tla u kojem raste, kao i ljubavi težaka koji ga uzgajaju.

- Rajčica je uz krumpir bila najznačajnija kultura u Loparu, a kod nas je posebnog okusa zbog specifičnog sastava tla, posolice i minerala. Zbog svega toga nalazi se i u grbu Općine Lopar, kaže Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Da pomidor ne bi ostao samo dio grba, pobrinulo se loparsko komunalno društvo Lopar Vrutak, koje uzgaja pomidore na loparskom polju. Za vrijeme Pumidor festa u priču će se uključiti brojni loparski restorani, koji će nuditi različite specijalitete na bazi pomidora.

- Na primjer, bit će to tjestenine sa salsom, bilo koja jela koja sadrže pomidor poput brodeta s palentom i slično, ističe Mušćo.

Završnica Pumidor festa bit će u nedjelju 23. kolovoza, kada će se održati velika fešta od pomidora u Turističkom naselju San Marino, odnosno na šetnici iznad Rajske plaže. Uz živu glazbu bit će priređeno natjecanje u kuhanju salse u kotliću, a rapska hotelska kuća Imperial pripremit će svoju ugostiteljsku ponudu koja će također biti bazirana na jelima od rajčice. Za najbolje su predviđene i nagrade.

Izvor:http://www.novilist.hr/