• hr
  • en
  • de
  • it

Pulski lukobran čeka novce iz EU-a

Iako se činilo da od sanacije stogodišnjeg zaštitnika pulske luke neće biti ništa, nakon što godinama projekt nije nailazio na razumijevanje državne vlasti, a prevelik je teret za gradski i županijski proračun te budžet pulske Lučke uprave pod čijom je ingerencijom, ove se godine situacija drastično izmijenila.

Da je sanacija lukobrana izgledna, a činila se neizvjesnom zbog velikih financijskih sredstava (80-ak milijuna kuna) potrebnih za ovaj projekt, potvrđuje i zahtjev za produljenjem valjanosti građevinske dozvole te inicijativa Lučke uprave da u drugom pokušaju ishodi sredstva iz europskih fondova, kojima bi se financirali radovi.
Pulska Lučka uprava, ističe glasnogovornik Zoran Peruško, predala je taj zahtjev zbog objektivne nemogućnosti početka projekta uslijed pomanjkanja sredstava u dvije godine otkad je dozvola pravovaljana. Sada bi se, pak, sredstva pokušala osigurati izvan zemlje.

- Projekt sanacije lukobrana, kao i projekt izgradnje operativne obale od Riječkog gata prema Velom Vrhu, kandidirali smo pri europskim fondovima kroz njihov operativni program. Ovog puta zaista se s pravom nadamo i očekujemo da ćemo ući u taj operativni program Europske unije, pogotovo zato što smo jedna od rijetkih lučkih uprava u Hrvatskoj koja je kompletirala apsolutno cijelu dokumentaciju projekta, uključujući i građevinske dozvole, što je osnovni preduvjet za kandidaturu, ističe Peruško u odgovoru pulske Lučke uprave, koja konačnu odluku europskog fonda očekuje najkasnije do konca ove godine.

- Smatramo da smo dosad ispunili sve formalnosti i da smo blizu uvrštavanja naših projekata u taj program, optimističan je Peruško.

Inače, u tijeku je sanacija i rekonstrukcija dijela obale pulske luke od Riječkog gata prema Velom Vrhu u duljini od dvadesetak metara. Investicija je vrijedna 1,8 milijun kuna, što je osigurala Lučka uprava, a sa 700 tisuća kuna prvoj fazi projekta, koju izvodi riječka tvrtka Sun Adria, pridružilo se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Osim uvodnih pripremnih radova projekt se sastoji od podmorskih iskopa te nasipavanja i izgradnje, odnosno saniranja obale, a radovi bi trebali biti okončani za tri mjeseca.

Ovisno o osiguravanju sredstva iz europskih fondova, Lučka uprava namjerava u potpunosti zgotoviti ovaj projekt, koji uključuje sanaciju i rekonstrukciju obalnog poteza u ukupnoj duljini od oko tristo metara, s jedne strane prema uvali Mandrač, s druge do ACI-jeve marine. Cilj je vratiti pomorski identitet Puli te valorizirati ovaj dio grada, a projekt je sastavni dio budućeg idejnog rješenja uređenja pulske rive.

Oba projekta pulske Lučke uprave kandidirana su za sredstva fondova Europske unije u operativnom planu za 2012. i 2013. godinu. Riječ je o ukupno 80-ak milijuna kuna.
Dotrajali i derutni lukobran već godinama iziskuje hitnu rekonstrukciju, a dosad su se spominjala dva modela sanacije. U prvom je uključena sanacija lukobrana u cijeloj dužini (1.200 metara) i koštala bi oko 11 milijuna eura. Sanacija isključivo postojećeg dijela lukobrana (oko tisuću metara) koštala bi pak oko 7,7 milijuna eura.
Osim što projekt nikako nije uspijevao pronaći svoje mjesto u državnom proračunu, za njega nije bilo sredstava ni u gradskom proračunu, za koji je to prevelik izazov. Ipak, Lučka uprava i Grad odlučili su se pokrenuti projekt ne bi li očuvali valjanost ishodovane građevinske dozvole te eventualnim sredstvima iz europskih fondova konačno sanirali ovog stogodišnjaka. Pretpostavlja se da za sanaciju nije potrebno odjednom "iskeširati" ukupan milijunski iznos, već bi se ona odrađivala u fazama.

Iako se lukobran nalazi na pomorskom dobru i pod ingerencijom je pulske Lučke uprave, čiji je osnivač Županija, neosporno je da osim što štiti od plimnih valova predstavlja i sigurnost svim gospodarskim objektima unutar luke, poput Uljanika, Tehnomonta i cementare. Danijel Ferić, pročelnik Upravnog odjela za financije i opće poslove, ističe da je sanacija lukobrana za Grad jedan od važnijih infrastrukturnih projekata u pulskom lučkom akvatoriju.

- Sanacija i dovršetak lukobrana od interesa je za naš grad, županiju i Hrvatsku, a Grad Pula će se uključiti u to u skladu s mogućnostima. Nositelj aktivnosti u cilju iznalaženja sredstava je Lučka uprava, a tek po dobivanju povratnih informacija vezano za kandidaturu projekta pri europskim fondovima moći će se govoriti o iznosima kojima bi Grad, Županija i resorno ministarstvo mogli participirati u projektu, kaže Ferić.

Podsjeća da je izmjenama pulskog GUP-a područje lukobrana i njegovog korijena pretvoreno u opću luku otvorenu za javni promet, odnosno luku koja bi mogla omogućiti prihvat većih brodova.

Izvor: www.glasistre.hr