• hr
  • en
  • de
  • it

Puležanima konačno vratili lučicu

Za otprilike tri tjedna Pula će dobiti ono što u ovome gradu nedostaje punih 60 godina. Riječ je o komunalnoj gradskoj lučici Mandrač u kojoj svoje brodice i barke vežu upravo žitelji grada. Pula je nekoć imala Mandrač, i to nasuprot željezničkoj stanici gdje su se vezivale batane, pasare i mali ribarski brodovi.
Danas se Mandrač razvio na lokaciji nekadašnjeg kupališta "Stengher" u sjeveroistočnom dijelu pulske luke kod "Željeznog mosta", odnosno početka bivše vojne zone na Vallelungi. Desetljećima unazad ondje su nicale barake na drvenim stupovima u kojima su Puljani držali svoja vesla, stare "tomose", vrše, osti i drugi sitni ribarski alat.
Prije desetak godina te su barake uklonjene, izgrađena je nova cesta za Veli Vrh i počelo se razmišljati o oživljavanju Mandrača. Osam godina unazad osnovano je Sportsko ribolovno društvo Mandrač-Tivoli, a njegovi su članovi mahom žitelji obližnjeg Velog Vrha koji su bili primorani svoje barke vezivati po njima dalekim lučicama poput Delfina, Bunarine, Valbandona.
Nerijetko su barke Montegrandina završavale po dvorištima obiteljskih kuća. Danas je svemu tome došao kraj jer se Velovršani ovoga mjeseca pripremaju za veliku feštu.
Nakon što je pulska Lučka uprava dala u 10-godišnju koncesiju taj dio priobalja Sportsko ribolovnom društvu Mandrač - Tivoli s Velog Vrha, ovih se dana privode kraju radovi na izgradnji komunalnih vezova. Kako nam pojašnjava potpredsjednik SRD-a Mandrač-Tivoli Dejan Krizman, 28. lipnja, za feštu Veloga Vrha, predviđeno je svečano otvorenje Mandrača.
- Za sada smo postavili dva pontona sa 60 vezova, a u planu je postavljanje dodatnih dvaju pontona, odnosno molova. Time ćemo imati mogućnost priveza za 120 plovila. Za sada se čeka tehnički pregled pontona od Hrvatskog registra brodova, a nakon toga slijedi dobivanje uporabne dozvole. Istovremeno se radi na postavljaju struje i vode na molovima i na kopnu.
Već smo postavili vrata s ogradom koja će biti zaključana, a pristup molovima će biti omogućen isključivo korisnicima vezova. U budućnosti ćemo se pobrinuti da dodatno osvijetlimo molove i sam pristup barkama te da osiguramo sredstva za noćnog čuvara. No, to sve će ovisiti o financijskim sredstvima.
Pomorsko dobro nećemo ograđivati već planiramo postaviti vaze sa cvijećem ne bi li onemogućili izravno parkiranje ispred prostorija kluba. Sve što radimo to činimo vlastitim snagama uz potporu Lučke uprave, Grada Pule i gradonačelnika Borisa Miletića koji je prepoznao važnost Mandrača za Pulu. Time se naš grad napokon počeo vraćati moru i to je naš ponos, kaže Krizman.

Izvor: www.glasistre.hr