• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi put na regati Svetog Duje zaveslat će ženske ekipe Oxforda i Cambridgea

Ovogodišnju Sudamju po četrnaesti put uveličat će i međunarodna veslačka regata Sveti Duje, a kao i prethodnih deset godina Split će biti dio najpoznatije sportske tradicije na svijetu, utrke između najboljih osmeraca Oxforda i Cambridgea

Hrvoje Akrap, pročelnik Službe za sport i sportsku infrastrukturu, naglasio je kako je regata postala glavni događaj fešte sv. Duje.
- Ove godine, kao i prijašnjih godina, Grad Split je doprinio regati onoliko koliko je u mogućnostima. Smatramo da je ova regata centralni događaj Sudamje i ujedno je jedna velika promocija za sam grad. Izuzetno velik broj turista posljednjih dana šeta Splitom te se nadam da će neki od njih prisustovati i ovako svjetski poznatoj regati - rekao je Akrap.
Po prvi puta na regati Sveti Duje nastupaju i ženske ekipe iz Oxdforda i Cambridgea čija je utrka ove godine sa staze u Henleyju preseljena na stazu u London gdje se natječu i ekipe studenata. Ove godine broj zemalja koje se natječu manji je nego prošle godine, ali broj ekipa je veći. Imamo 31 veslačku posadu, a po prvi puta ćemo imati žensku posadu Oxforda i Cambridgea - rekao je Toni Gamulin, direktor regate.
Sveučilište pomaže u brendiranju
Ovogodišnje izdanje ragate ima posebno zančenje za skupinu volontera koja ovu manifestaciju organizira već 11 godina. Nova uprava Sveučilišta u Splitu prepoznala je njihovo višegodišnje zalaganje u domeni sveučilišnog sporta i važnost ovog segmenta akademskog i društvenog života.
- Sveučilište u Splitu uvrstilo je svoje prioritete strateških dokumenata i snažno krenoluo u smjeru stvaranja sustava sveučilišnog sporta koji će biti jedan od ključnih brendova Sveučilišta u Splitu, znak kvalitete akademskog života te jedan od temeljnih čimbenika čitavog sportskog sustava - rekao nam je rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović.
Osim što se na ovaj način promovira samo Sveučilište i veslački sport, biti dijelom jedne od najpoznatijih sportskih tradicija i nadmetanja bez sumnje ima i veliki turistički značaj.
- Regata kao glavni sportski događaj za vrijeme proslave sv. Dujma važan je turistički događaj. Upravo je sport taj koji bi postsezonu i predsezonu trebao dignuti na veću razinu. Split je jedini grad na svijetu koji ima priliku gledati revanš najboljih ekipa Oxforda i Cambridgea po jedanesti put zaredom i na taj način biti dijelom najpoznatije sportske tradicije na svijetu koju preko malih ekrana svake godine prati preko 400 milijuna ljudi - rekao je Gamulin.
Lighthouse Disco na gatu sv. Nikole
Kako bi ponuda Međunarodne veslačke regate bila potpuna, posljednje dvije godine krenuo je i projekt Lighthouse čijom organizacijom zabava u potpunosti prati snagu sportskog eventa.
- Lighthuose Disco koji će se održati na gatu Sv. Nikole je još jedan doprinos upotpunjavanju turističke ponude grada Splita. Svako veliko sportsko natjecanje prati veliki party, pa tako i regatu Sveti Duje. Natjecanje i borba nemaju smisla ukoliko nakon toga nemaš priliku od protivnika stvoriti novog prijatelja, a ova je zabava upravo prilika za to. Nadamo se da će i ovaj segment naše manifestacije postati neizostavni dio turističke ponude našeg grada - rekao je Gamulin.
Lightgouse Disco prošle godine je privukao 3 tisuće posjetitelja, a organizatori se nadaju kako će ih ove godine biti još i više.
Studentska regata i Utrka Legendi

- Uz domaćina, Sveučilište u Splitu, te slavne goste iz Engleske, na regatnom polju u Spinutu, u subotu 9. svibnja, vesla će ukrstiti i brojne druge sveučilišne posade iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Austrije i Njemačke, a svakako treba izdvojiti prvi nastup Sveučilišta Leiden iz Nizozemske koje se ponosi dugom i slavnom veslačkom tradicijom. Istog dana, u popodnevnim satima u splitskoj gradskoj luci održat će se tradicionalna utrka Oxforda, Cambridgea i Splita - naglasio je Gamulin.
Osim sveučilišne regate, u nedjelju 10. svibnja na splitskoj Rivi održat će se i revijalni dio natjecanja u kojem će na megdan izaći i veslačke legende Splita, Oxforda i Cambridgea. Na stazi dugoj 220 metara imat ćemo priliku vidjeti istinske velikane koji zajedno imaju preko 30 olimpijskih medalja.

PROGRAM REGATE:
Petak 8. svibnja:
10.00 - Službeni trening
21.00 - Svečano otvaranje - Meštrovićev Kaštilac
Subota 9. svibnja:
9.00 - Kvalifikacijske utrke fakulteta i sveučilišta
12.00 - Finalne utrke
21.00 - Party Lighthouse disco - Gat sv. Nikole, Riva
Nedjelja, 10. svibnja:
12.00 - Utrka legendi - Riva
13.15 - Dodjela medalja - Peristil

 

Izvor: www.dalmacijanews.hr