• hr
  • en
  • de
  • it

Prvi ovogodišnji kruzer: danas u Rijeci 1.500 gostiju s Thomson Majestyja

Brod staje u Rijeci na putu iz Venecije prema Dubrovniku, a za goste su organizirani izleti na Plitvice, u Opatiju, Kastav, Postojnu, Istru i Zagreb, za koji vlada velik interes. Kako je odlazak u 17 sati, turisti će imati vremena i za obilazak centra Rijeke pa bi ih se na Korzu moglo naći oko tisuću, predviđaju iz agencije Simmor

Rijedak prizor - cruiser vezan uz Putnički terminal, ukazat će se Riječanima danas oko sedam sati ujutro kad je planiran dolazak 205 metara dugog broda za kružna putovanja Thomson Majesty koji će u Rijeku dovesti oko tisuću i petsto putnika te petstoosamdeset članova posade.
Brod plovi pod zastavom Malte, luka upisa mu je Valetta, a vlasnik je britanska kompanija Thomson Cruises. Gosti na brodu su, prema riječima Andrije Šimića iz riječke agencije Simmor, uglavnom Britanci za koje je iz Rijeke organiziran niz izleta i obilazak grada.

»Značajan« porast
- Brod dolazi iz Venecije, a iduća luka mu je Dubrovnik pa mogu reći da smo ponosni što se i Rijeka našla među ovim iznimno popularnim odredištima brodova za kružna putovanja. U suradnji s Guliver travelom iz Dubrovnika za goste s broda organizirani su izleti na Plitvice, u Opatiju, Kastav, Postojnu, Istru, te u Zagreb, za koji vlada velik interes, te ćemo izlete u glavni grad ubuduće nuditi svim posjetiteljima s cruisera. Kako je polazak iz Rijeke predviđen u 17 sati, većina turista imat će dovoljno vremena i za obilazak centra Rijeke tako da će se na Korzu sigurno naći njih oko tisuću. Još ako nas vrijeme posluži, vjerujem da će svi biti zadovoljni, rekao je Šimić.
Thomson Majesty u Rijeku će do kraja sezone uploviti još tri puta, a za iduću je godinu, najavio je Šimić, već ugovoreno i šest doticanja Thomson Celebrationa, još jednog broda iste kompanije, ali većeg kapaciteta.
Osim Thomson Majestyja, u Rijeci će do listopada četiri puta pristati i cruiser Crystal Serenity kompanije Crystal Cruises, tako da će brodovi za kružna putovanja na Terminal ove godine pristati ukupno osam puta, najavljeno je iz Lučke uprave Rijeka. Prema priopćenju Lučke uprave, riječ je o značajnom porastu putničkog prometa u cruising segementu, koje pripisuju »intenzivnom angažmanu zajedničkog povjerenstva u sastavu Lučke uprave Rijeka, Turističke zajednice i Grada Rijeke koje je u posljednje dvije godine bilo usmjereno na definiranje područja za prihvat cruisera, planiranje i provedbu konkretnih aktivnosti, poput osmišljavanja modela upravljanja destinacijom i realizacije prodaje i marketinga destinacije«.

Daleko za Splitom
Iako doista jest riječ o značajnom porastu, osobito gledano u postocima, budući da su dosad cruiseri u Rijeci pristajali u najboljem slučaju jednom do dva puta godišnje, najavljenih osam uplovljavanja daleko je od drugih većih gradova na našoj strani Jadrana.
U Split, kao grad usporedive veličine s Rijekom, samo u prošloj godini brodovi za kružna putovanja uplovili su 233 puta, tako da će riječko povjerenstvo još mnogo toga morati odraditi da se uopće približi konkurenciji. Pritom bi jedan od ključnih faktora mogla biti upravo relativna blizina Zagreba, kao sve popularnijeg turističkog odredišta, s obzirom na realno ograničenu turističku ponudu u samoj Rijeci koja u ovom trenutku teško sama po sebi može privući značajniji broj cruisera koji svakog ljeta kruže Jadranom. Dobra vijest je, prema informacijama iz Lučke uprave, ukupno sedamnaest zaprimljenih upita sedam različitih brodara za rezervacijama mogućnosti i termina pristajanja u idućoj godini.

Program za doček
Gostima s cruisera bit će priređen i prigodni program za doček, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak. Osim toga, predstavnici Grada, Lučke uprave, TZ Rijeke, TZ Kvarnera te Primorsko-goranske županije uputit će se u službeni posjet zapovjedništvu broda nakon što završe redovite procedure pri uplovljavanju broda u luku.

Izvor: www.novilist.hr