• hr
  • en
  • de
  • it

Provokativni plakat za Barcolanu

Tršćanski dogradonačelnik Paolo Polidori, inače član desničarske Sjeverne lige, okomio se na svjetski poznatu umjetnicu Marinu Abramović nazvavši njezino rješenje plakata za regatu Barcolana političkom propagandom, a šuška se da je zbog toga moguće i da grad Trst uskrati sufinanciranje poznate regate brodova u Tršćanskom zaljevu.

Plakat koji je dizajnirala umjetnica Marina Abramović za regatu Barcolana koja se treba održati u Tršćanskom zaljevu izazvao je pravu političku neveru u Trstu kada je zamjenik tršćanskog gradonačelnika prigovorio da je plakat sa sloganom 'Svi smo u istom čamcu' politički konotiran i provokativan.

Plakat je predstavljen u srpnju, a Abramović ga je dizajnirala na poziv organizatora koji za ovu poznatu regatu svake godine angažiraju nekog umjetnika. Pojasnila je kako je ideja njena plakata - zaštita okoliša. Međutim, Paolo Polidori, inače član ekstremno desno orijentirane protuimigrantske Lige taj je plakat i njenu poruku doživo kao direktnu kritiku stava njegovih istomišljenika prema migrantima.

Podsjetimo, nedavno se lider Lige Matteo Salvini našao na meti kritika zbog svojih izjava da se migrantima treba zabraniti dolazak na talijansko tlo. Kako je pisala talijanska La Repubblica, tršćanski dogradonačelnik je svoj stav o Abramovićkinom dizajnerskom rješenju iznio na društvenim mrežama, a navode i da je prijetio uskraćivanjem gradske potpore regati koja iznosi 30 tisuća eura. Najviše ga je zasmetalo, navodi se u članku The Art Newspapera, što njen plakat podsjeća na pokojnog kineskog komunističkog lidera Mao Ce-tunga.

Izvor: www.tportal.hr

 

 

 

 


+6
Marina Abramović