• hr
  • en
  • de
  • it

Protiv slovenskih ribara pred Vrsarom

Istarski saborski zastupnici iz redova oporbenog Saveza za promjene oštro se protive već ispregovaranim dijelovima poglavlja o ribarstvu, prema kojima će ribari iz Slovenije moći obavljati svoj posao sve do Vrsara i Funtane. Zastupnici IDS-a, SDP-a i HSU-a oštro su komentirali i praksu Vlade da o tome ne izvijesti javnost, tvrdeći da je upravo takvo ponašanje - antieuropsko.

IDS-ov Damir Kajin stavlja postignuća u pregovorima o ribarstvu u kontekst prethodnih međunarodnih dogovora oko arbitraže i Savudrijske vale: "Nakon što je Jadranka Kosor deblokirala pregovore s EU-arbitražom prije tjedan dana pristupilo se operacionalizaciji SOPS-a. Vjerovalo se da on neće zaživjeti dok traje arbitražni postupak tijekom kojeg će slovenska strana dokazivati svoj samoproglašeni epikontinentalni pojas."

"Vrijeđa nas što se vraćamo na kondicije sporazuma o SOPS-u iz 1997. godine, što su ga potpisali ministri vanjskih poslova Mate Granić i Zoran Thaller, kojim se slovenskoj strani dopušta ribarenje do Vrsara i Funtane. Ne vraćamo se čak ni do sporazuma Račan - Drnovšek, kojim je SOPS smanjen na dvije trećine, te se njime slovenskoj strani omogućuje ulazak u hrvatske vode, do Lovrečice", kaže Kajin.

"Još više vrijeđa što hrvatska strana šuti. Ne treba se bojati da će slovenski ribari bilo što izloviti na našem moru, jer svojom flotom to ne mogu. Ali, to im nije cilj - jer je cilj dokazivanje nazočnosti u hrvatskim vodama, što će biti dodatni argument kada započne arbitražni postupak glede definiranja morske i kopnene granice. Trebamo znati da međunarodni ugovori imaju snagu iznad zakona, dok je diplomacija ušutjela i skriva stvari od hrvatske javnosti", kaže potpredsjednik IDS-a.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja otvoreno kaže da se radi o šteti koju je Vlada pokušala prešutjeti. "Upravo se zbog toga kriju rezultati pregovora od hrvatske javnosti i ne govori se o ispregovaranim poglavljima. Nema opravdanja da se išlo na dvostruku štetu za Hrvatsku. Nikakav viši cilj nije opravdanje za tako nešto."

Hrelja upozorava da se hrvatska strana u pregovorima s EU-om trebala ponašati više - europski. "Prihvatimo li prave europske vrijednosti - u kojima nema popuštanja i odustajanja od svojih stajališta - nećemo morati popuštati. Moramo cijeniti svoje, što sada nije slučaj.

"SDP-ova saborska zastupnica Tanja Vrbat napominje da je hrvatska Vlada sklona popuštanju u završetku pregovora s EU-om. "Kada govorimo o poglavlju 13. (ribarstvo), došlo se do faze da ga treba zatvoriti i tu su susjedne zemlje EU-a pokušale dobiti što više za svoje ribare. Hrvatska vlada trebala se izboriti u pregovorima s druge strane za naše ribare."

Vrbat naglašava da se i u procesu pregovora nešto ipak i dobilo. "U tom kontekstu treba napomenuti da je dobro što se u procesu pregovora postigao prihvatljiv dogovor oko kočarenja. Naši ribari imat će duži rok prilagodbe nakon pristupanja i moći će kočariti unutar milje i pol od obale iako dubina ne prelazi 50 metara, što je u zemljama EU-a zabranjeno i predviđeno je da se može kočariti samo tri milje od obale.

To je iznimka koja ide u prilog prije svega našim istarskim ribarima, kao i uspješno ispregovarana uporaba nekih specifičnih mreža i tradicionalnih ribolovnih alata koji će se i dalje moći koristiti kod nas, a koji nisu poznati u drugim zemljama EU-a, kaže Vrbat. SDP-ova zastupnica također upozorava na negativno naslijeđe SOPS-a: "Kada se govori o dopuštenju ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru, smatramo da se to trebalo drugačije pregovarati i da se nije smjelo lako popustiti. Prva greška s hrvatske strane učinjena je 1997. godine, kada je Vlada na čelu s Tuđmanom i Granićem prihvatila SOPS. U tom trenutku se otvorio prostor za posezanje za hrvatskim vodama na koji su se susjedne zemlje kasnije uvijek vraćale i nadovezivale. To je bio nepotreban presedan iz kojeg se kasnije nismo mogli izvući i koji je i danas temelj problema."

- Treba napomenuti da će ribarske flote susjednih zemlja EU-a od potpisivanja našeg pristupnog ugovora moći ribariti u hrvatskim vodama, ali poštujući hrvatske propise, zakone i do određene kvote ribe. Pitanje je u kojoj će mjeri nadležne službe moći kontrolirati provedbu propisa na moru i koliko će se pojačati krivolov. Znamo da su tu hrvatski kapaciteti ograničeni, a znamo i da imamo puno dobrih zakona koji se ne provode. Trebalo se uzeti u obzir i da naša ribarska flota ni tehnološki ni brojčano ne može parirati onima susjednih zemalja iz EU-a. Razumljivo je stoga da kod ribara postoji veliko nezadovoljstvo. U svakom slučaju, Vlada je previše popustila, kaže Vrbat.

Napominje da SDP nije u Saboru glasao za ukidanje ZERP-a za članice EU-a te da "nije bitno kada ćemo ući, nego kako" i hoće li to biti u interesu građana. Istarski sabornici iz reda vladajuće koalicije nisu mogli komentirati završetak pregovora s EU-om o ribarstvu. Dr. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, javio je da je na službenom putu, dok je HDZ-ov dr. Nevio Šetić kratko rekao da je premalo upućen u ta zbivanja.
Izvor: www.glasistre.hr