• hr
  • en
  • de
  • it

Proizvođačima iz Zadarske županije 16 oznaka Hrvatski otočni proizvod

Drugi put zaredom, otok Pašman osvojio je najviše pojedinačnih oznaka, čak deset, a uz Pašman, tu su Silba, Dugi otok, Olib i Rava
Prošlogodišnji dobitnici s Pašmana na dodjeli na Rabu. Neki su i ove godine dobili oznaku, ali za druge proizvode
Od 68 oznaka Hrvatski otočni proizvod, koliko ih je ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova dodijelilo otočnim proizvođačima, čak deset odlazi na otok Pašman, i to pet u Tkon i isto toliko na područje Općine Pašman - u Kraj, Neviđane i Pašman. Drugi put zaredom, otok Pašman osvojio je najviše pojedinačnih oznaka za kvalitetu, originalnost i očuvanje tradicije. Ukupno su otočni proizvođači iz Zadarske županije dobili 16 prestižnih oznaka, a uz Pašman, tu su Silba, Dugi otok, Olib i Rava.
- Presretni smo! Ovo je nagrada za trud, za originalnost i inovativnost. To je odlična motivacija, znak da smo na pravome putu, ali i obveza da budemo još bolji i da ne stanemo na ovome. Oživljavanje malih obrta, otvaranje OPG-ova, osnivanje udruga koje su iznjedrile originalne materijalne i nematerijalne proizvode, izvukle iz zaborava stare recepte i običaje, dovelo je Pašman u sam vrh održivog razvoja otoka. Naravno, uz potporu jedinica lokalne samouprave, općina Tkon i Pašman, koje godinama i financijski i moralno podupiru naše ljude u kreativnim projektima, komentirala je Julija Radović, voditeljica Škrapinga i Sajma otočnih proizvoda te potpredsjednica Klastera Hrvatski otočni proizvod.

Obogaćivanje turističke ponude
Zadovoljstvo osvojenim priznanjima nije krila ni Andreja Baraba, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra, jer se među novim nositeljima oznake HOP nalaze i četiri proizvođača s otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru te ih je sada ukupno šest.
- Osim Udruge Sloga iz Velog Iža (oznaka iz 2012.) i Udruge Sol s Oliba (oznaka iz 2014.), sad imamo i OPG Marije Kuljerić sa Silbe, OPG Filipa Simičića iz Male Rave, Aranea d.o.o. sa Silbe i ponovno Udrugu Sol s Oliba s novim proizvodom. Oznaka je poticajna za oživljavanje rada malih obrta, postojećih OPG-ova, poticaj je za nove registracije OPG-ova, unapređenje rada udruga... Predstavlja novi iskorak i mogućnost u otočnoj proizvodnji i ponudi, temeljene na otočnoj tradiciji i izvornosti. U konačnici, poticaj je otočnom stanovništvu u samozapošljavanju i zapošljavanju kao glavnom preduvjetu ostanku otočana na otocima. Posebnu vrijednost ovaj projekt ima i u obogaćivanju turističke ponude jer je ovakav vid proizvodnje odlična nadgradnja turizmu kao jednoj od glavnih gospodarskih grana na našim otocima, komentirala je za Zadarski list pročelnica Baraba.

Potpora proizvođačima
Istaknula je kako je zadarska gradska uprava prepoznala vrijednost projekta i upravo iz tog razloga je osigurana novčana potpora za financiranje troškova otočnih proizvođača u postupku ishodovanja oznake.
- Ovih dana, nakon dodjele diploma, očekujemo i prve zahtjeve za isplatu potpora. Tekst javnog poziva s pratećim obrascima nalazi se na mrežnim stranicama Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, a i sljedeće godine će se u proračunu našeg odjela osigurati sredstva za istu namjenu kao i za sufinanciranje troškova sudjelovanja na manifestacijama i sajmovima za nositelje oznake HOP te pozivam sve otočne proizvođače da svoje proizvode brendiraju ovom oznakom, kazala je Baraba.
Svečana dodjela nagrada bit će u Bolu na Braču, 23. listopada, u sklopu dvodnevne manifestacije posvećene otočnim proizvođačima.

Izvor: www.zadarskilist.hr