• hr
  • en
  • de
  • it

Procvat obiteljskog smještaja: Sve više Riječana iznajmljuje sobu ili stan

Mnogi koji imaju stanove, sobe ili apartmane odlučili su ih ponuditi na tržištu pa se sada u Rijeci u 532 smještajne jedinice nudi 2.126 ležajeva. U prvih osam mjeseci vlasnici u obiteljskom smještaju ostvarili su prihod od oko 1,5 milijuna eura i preuzeli primat
RIJEKA - U odnosu na ostale hrvatske gradove na moru, Rijeka je oduvijek bila ružno pače i posve nezanimljiva turistima. Možda i nije bila toliko nezanimljiva koliko ju je tako loš glas pratio - siv, industrijski grad koji nema previše starih kulturnih spomenika ni atrakcija poput Dioklecijanove palače, Dubrovačkih zidina.... Svi su se, od Dubrovnika, preko Zadra, Šibenika, Trogira, pa do Pule hvalili kulturno-povijesnom baštinom, lijepim plažama i mnogočime što siva, kišna, industrijska Rijeka, govorili su, nema.
Sada je od svega toga istina jedino to da Rijeka više nema industriju. i postaje sve prepoznatljivija city break destinacija. To je vrlo lako dokazati - specijalizirana međunarodna asocijacija European Cities Marketing koja okuplja 120 gradova Europe zaključila u svojoj posljednjoj godišnjoj analizi poslovanja da je Rijeka u razdoblju od 2011. do 2015. godine ostvarila najveći prosječni godišnji rast od 19,8 posto od svih 120 analiziranih gradova. Inače, prosječna godišnja stopa rasta država članica EU28 bila je - 4,1 posto, što je prava sitnica u odnosu na 19,9 posto koliko je ostvarila Rijeka. Drugo, booking.com je Rijeku nakon završene ljetne sezone 2016. godine svrstao među TOP 5 najbrže rastućih destinacija u Hrvatskoj.
Dobri domaćini
U prvih osam mjeseci na području grada Rijeke zabilježeno je 97.837 dolazaka turista, što je 19 posto više nego lani te 252.086 noćenja, što je porast od čak 33 posto. Turistima su na raspolaganju 3.732 ležaja u četiri hotela, dvama prenoćištima, petnaest hostela te obiteljskom smještaju. Dok je Rijeka proteklih godina bilježila rast broja hostela, ove godine značajno je povećan broj privatnog smještaja, s prosječnim brojem od 532 smještajne jedinice i 2.126 ležajeva. Upravo je u privatnom smještaju ostvareno najviše noćenja, čak 112.142, odnosno 44 posto ukupnih noćenja, a procjenjuje se da su do sada privatni iznajmljivači ostvarili oko 1,5 milijuna eura prometa. I jedna od vlasnica obiteljskog smještaja u Rijeci, Luana Amura, koju je HGK višestruko nagradio, kaže da se Rijeci događa procvat obiteljskog smještaja, posebice ove godine.
- Naša obitelj je počela s iznajmljivanjem dvaju apartmana 2009. godine, kad nas je u Rijeci bilo samo 26 iznajmljivača, a ove godine je ta brojka prešla 500 smještajnih jedinica. Svatko tko ima neki slobodan stan, stančić, sobu, apartman... krenuo je u iznajmljivanje. Čuje se usmenom predajom, preko prijatelja, obitelji, poznanika... Svake godine dolazi sve više turista, a Rijeka je specifična po tom pitanju jer tijekom cijele godine imamo raznorazna događanja, sajmove, kongrese, seminare, poslovne ljude koji prespavaju dan ili dva u Rijeci. Osim toga, imamo razvijeni dentalni turizam, poznate estetske kirurge, rehabilitaciju... Uglavnom zbog raznih motiva u naš grad dolaze različite strukture ljudi koje traže noćenje na kraće ili duže vrijeme i to ne samo u srcu turističke sezone. Evo, pa čak je remontno brodogradilište »Viktor Lenac« pridonijelo tome da se traži stan više kad na remont dođu brodovi američke mornarice - kaže nam Luana Amura i ocjenjuje da se svi vlasnici obiteljskog smještaja ne snalaze dobro u tim vodama, jer, pojašnjava, netko tijekom godina može naučiti biti dobar domaćin, a netko ne.
- Kao i u svakom drugom poslu, netko prihvaća kritike i sugestije, netko se prilagođava tržištu i trendovima, a netko ne. Ima iznajmljivača koji nakon godinu dane zatvore svoj objekt za turiste i ponovo se vrate studentima. To im je miran posao, redovito i sigurno dobiju svoju nazovimo je plaću. I ne zamaraju se hoće li gosti stići ili ne. Znatno manje truda ulažu iznajmljujući stan studentima jer obiteljskom turizmu treba se posve posvetiti - kaže nam Luana Amura i dodaje da neki vlasnici obiteljskog smještaja, za razliku od nje, ne primaju turiste samo na jedan dan, doživljavajući takvu ponudu i uslugu premalom zaradom i gnjavažom.

Izvor: www.novilist.hr