• hr
  • en
  • de
  • it

Priznanje poginulim Talijanima kao znak protesta jedriličara

 

Plaketa 'Valovi Šibenika', koju Jedriličarski klub 'Val' svake godine uoči 'Šibenske regate krstaša' dodjeljuje kao priznanje odvažnim, hrabrim i smjelim ljudima koji svojom požrtvovnošću sprečavaju pomorske havarije i spašavaju ljudske živote, ove godine bit će posthumno dodijeljena Francescu Salpietru i Marineldi Patella Salpietro, talijanskim nautičarima koji su poginuli 16. kolovoza 2011. godine kraj Primoštena u sudaru s gliserom Tomislava Horvatinčića.

Svojevrsni protest šibenkih jedriličara

Obznanjeno je to u ponedjeljak na predstavljanju 16. šibenske regate krstaša, koja će, u organizaciji JK Val, biti održana 5. i 6. prosinca u Šibenskom kanalu. Plaketa će 5. prosinca u šibenskoj Gradskoj vijećnici biti uručena djeci poginulih Talijana i, osim priznanja, ona će značiti svojevrsni protest šibenskih jedriličara zbog užasavajuće činjenice da se hrvatskim Jadranom snažnim motornim jahtama može praktički nekažnjeno divljati i sijati smrt.

Poziv na spašavanje svakog ljudskog života

- Ovogodišnja dodjela bračnom paru Salpietro poziv je na oprez i sprečavanje pomorskih nesreća, poziv na spašavanje svakog ljudskog života - rekao je na konferenciji za novinare Zoran Lučić Luca, član Organizacijskog odbora Šibenske regate krstaša i utemeljitelj priznanja Valovi Šibenika.
- Francesco Salpietro i Marinelda Patella bili su jedriličari, ljudi zaljubljeni u more, posebno u ovaj naš dio Jadrana. Jadranskim su morem jedrili više od četrdeset godina, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je bilo malo nautičara odvažnih i spremnih da se suoče s neposrednom blizinom ratne opasnosti i na taj način podrže mladu hrvatsku državu. Nažalost, ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima u strašnoj pomorskoj nesreći u blizini Primoštena, u kolovozu 2011. Ono što nas, jedriličare, veže s bračnim parom Salpietro je upravo ta neizmjerna ljubav prema moru, jedrenju i neograničenoj slobodi koju nam donosi plovidba morskim prostranstvom - rekao je Luca.


'Želimo upozoriti na brojne opasnosti'

- Želimo, kao Valovci, ali i Šibenčani i građani Hrvatske, izraziti poštovanje Francescu i Marineldi i njihovoj beskrajnoj odanosti hrvatskom moru, ali i upozoriti na brojne opasnosti kojima su jedriličari - posebno u ljetnim mjesecima - stalno izloženi. Želimo, kao klub koji svakodnevno puno radi s djecom i mladima, na moru, na treninzima i regatama, poslati snažnu poruku da - baš kao i u društvu - i u plovidbi postoje pravila koja treba poštovati, uvažavati druge, cijeniti more i njegovu ljepotu, ali i sve izazove koje sa sobom donosi. Želimo ovim priznanjem talijanskim jedriličarima i porukom, koju njegovom dodjelom šaljemo, spriječiti neke moguće buduće pomorske nesreće u bilo kojem od svjetskih mora - dodao je u obrazloženju dodjele plakete Luca.
Podsjetimo, plaketa Valovi Šibenika osmišljena je kao priznanje odvažnim, hrabrim i smjelim ljudima koji svojom požrtvovnošću spriječe pomorske havarije i spase ljudske živote. Ovogodišnja dodjela bračnom paru Salpietro poziv je na oprez i sprečavanje pomorskih nesreća Poziv na spašavanje svakog ljudskog života.


Izvor: www.24sata.hr