• hr
  • en
  • de
  • it

Primošten: zabetonirali sike u privatne plaže

Zbog uzurpacije javnog pomorskog dobra na predjelu Tepli bok, Općina Primošten zatražila je da Građevinska inspekcija hitno iziđe na teren. U dopisu koji je odaslan i medijima navodi se da su neki vlasnici kuća privremeno (ležaljkama) i trajno (ogradnim zidovima) uzurpirali obalni pojas, što je u suprotnosti s Prostornim planom općine Primošten koji na čitavoj obalnoj crti predviđa slobodan prolaz uz more, odnosno već izgrađeni lungomare.
Slike koje je snimio komunalni redar također su dostavljene inspekciji, a iz Općine javno pitaju političare i institucije zašto pomorsko dobro nije zaštićeno, koje bi ga službe trebale štititi i, ako to ne rade, zašto plaćamo državne službe.
"Te iste službe reagiraju kada Općina Primošten uređuje plaže i šetnice, a kada ugledni pojedinci devastiraju prostor, oči su im povezane crnim maramama. Borit ćemo se i dalje protiv uzurpatora obalnog pojasa i mora, koji pripadaju svim ljudima, a ne samo povlaštenima", zaključuju Primoštenci svoj javni dopis.
Općina Primošten se još 2007. godine upustila u ambicioznu izgradnju šetnice duž čitave obalne crte duge 17 kilometara. Znali su da se upuštaju u rat s uzurpatorima javnog dobra koje su zabetonirali u privatne plaže. Od početka izgradnje u stopu su ih pratile raznorazne inspekcijske službe koje su dnevno zaprimale i desetak prijava protiv Općine.
Na rogozničko-primoštenskom području drski su pojedinci potpuno nekažnjeno zabetonirali na stotine metara obale, a u pojedinim uvalama nema ni jedne jedine prirodne sike.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr