• hr
  • en
  • de
  • it

Prikaz nekadašnjeg života mornara, kalafata, ribara i težaka

U nedjelju 12. srpnja u mjestu Ugrinić na otoku Pašmanu održava se regata pod nazivom "4. Đir po konalu". Regata okuplja vlasnike i ljubitelje drvenih tradicijskih brodova na oštra/latinska idra i trevu. U kategorijama kaić, gajeta i leut startaju posade domaćina s otoka Pašmana (Tkon, Ugrinić, Kraj, Pašman, Barotul, Banj), ali i susjednih luka poput Biograda na moru, otoka Murtera (Betina, Jezera, Murter), Vodica, otoka Prvića, otoka Iža i otoka Zlarina. Očekuje se dolazak preko 30 brodica.
Nakon regate i proglašenja pobjednika slijedi druženje i zabava uz pripremu večere u domaćem stilu te nastup klape "Leut" iz Zadra.
U sklopu regate održat će se prezentacija maritimne baštine otoka Pašmana na kojoj će Krunoslav Radović iz Tkona, najstariji dobitnik prestižne oznake "Hrvatski otočni proizvod", predstaviti svoje pramcobrane i pendule, a Marijan Ugrinić iz Ugrinića ručno rađene sprte, vrše i makete brodova.
- Projekt održavanja regate starih, tradicionalnih drvenih brodova na oštra/latinska jedra i trevu započet je 2007. godine, kao ideja očuvanja i prezentacije simbola našeg otoka i Pašmanskog kanala kroz nekadašnji život mornara, kalafata, ribara i težaka te se od onda uspješno održava svake godine.
Cilj projekta je spojiti brodare, kalafate i umjetnike s posjetiocima u jednu cjelinu i tim objedinjenjem i prezentacijom svega što je sačuvano, a što je simbol otoka, tj. naših mornara-težaka, pokazati da pašmanski kanal još uvijek živi, uključujući ga u turističku ponudu kao prezentaciju jednog načina života i kao mjesta susreta i destinacije za tradicijski turizam gdje se njeguje izvorni način života, rada i plovidbe, što je bitno za obogaćivanje turističke ponude otoka, Zadarske županije, a kroz to i ponude RH. Održavanje same regate motivacija je vlasnicima da svoje drvene brodove renoviraju i održavaju u funkciji te prenose tradiciju plovidbe na jedra s koljeno na koljeno.
Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Općine Tkon i Udruga za poticanje jedrenja i veslanja tradicionalnim brodicama otoka Pašmana "Frkata", uz potporu Općine Tkon, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Izvor: www.zadarskilist.hr