• hr
  • en
  • de
  • it

Prijeti se kapetanima koji ruše presudu Horvatinčiću

UDRUGA POMORSKIH KAPETANA SPLIT izradila je neovisnu analizu i simulaciju pomorske nesreće u kojoj je Tomislav Horvatinčić 2011. usmrtio talijanski bračni par Salpietro, a njihovi zaključci bude sumnju u korupciju sudskih vještaka

Udruga pomorskih kapetana Split na nedavnom okruglom stolu vrlo oštro je osudila nevjerodostojnost i nestručnost vještačenja pomorske nesreće u kojoj je poduzetnik Tomislav Horvatinčić u kolovozu 2011. u šibenskom akvatoriju motornom jahtom "Santa Marina" prouzročio smrt talijanskog bračnog para Salpietro, kao i simulacije nesreće koju je izradio Pomorski fakultet u Rijeci. Zbog tih vještačenja, kako je Nacionalu potvrdio neimenovani, a dobro upućeni izvor, Horvatinčićeva krivnja je relativizirana, a Općinski sud u Šibeniku kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće sa smrtnim ishodom prekvalificirao je iz neizravne namjere u nehat te je Horvatinčića osudilo tek na uvjetnu kaznu, a da mu pritom, bez obzira na težinu nesreće, nije oduzelo ni dozvolu za upravljanje jahtom.
Doista, ne događa se svaki dan da stručnjaci na okruglom stolu direktno dovedu u pitanje ne samo sudske vještake kao vlastite kolege - jer velika većina stalnih sudskih vještaka dolazi upravo iz redova pomorskih kapetana - nego i državne institucije kakve su Pomorski fakultet u Rijeci ili Brodarski institut Zagreb. Jer upravo su se te institucije svojim vještačenjima i simulacijama spomenute nesreće, izvrtanjem činjenica i manipuliranjem istinom, otvoreno stavile na stranu Tomislava Horvatinčića, čovjeka koji, uz sve prijašnje prometne grijehe - a dio njih i sa smrtnim posljedicama! - na duši nosi i živote dvoje talijanskih nautičara. Stoga se upravo održani okrugli stol može jasno shvatiti kao upozorenje javnosti, ali prije svega sugestija Državnom odvjetništvu da u nastavku sudskog procesa dodatno istraži kome je u interesu manipuliranje sudom i dovođenje u zabludu te tko se usudio sudske vještake iskoristiti kao oružje za postizanje ciljeva koji se teško mogu nazvati legalnima i prihvatljivima. Zanimljivo je pritom da Horvatinčića u tom sporu zastupa Veljko Miljević. Njega neki njegovi kolege doživljavaju kao čovjeka koji ima izvanredne, gotovo nevjerojatne i nadnaravne uspjehe u više postupaka, koji su brojnim drugim odvjetnicima neostvarivi. A da slučaj Tomislava Horvatinčića i sudski proces vezan uz pomorsku nesreću koju je prouzročio, u mnogim svojim dijelovima zalaze u izvanserijske pravne vode, svjedoči i činjenica da je, prema izjavi Nacionalova neslužbenog izvora, nekoliko sudionika spomenutog okruglog stola dobilo otvorene prijetnje i upozorenja. Jednom od njih rasječene su gume na automobilu, a drugom se prijetilo anonimnim telefonskim pozivima. Uz to, Nacionalu je potvrđeno i da je, nakon što je 2013. godine zatraženo novo vještačenje nesreće, nekoliko uglednih vještaka odbilo prihvatiti se slučaja, s razlogom očekujući pritiske i pokušaje upliva u svoje izvještaje.

Više pročitajte u novom broju Nacionala...

Izvor: www.nacional.hr