• hr
  • en
  • de
  • it

Prevrnuo se leut s trojicom ministara

Leut Jaruh, na kojem su kao članovi posade jedrili ministri Siniša Hajdaš Dončić, Darko Lorencin i Mihael Zmajlović, prevrnuo se prilikom okretanja oko bove na regati Latinsko idro, koja se 18. godinu za redom održava u murterskom akvatoriju. Nitko od članova posade nije ozlijeđen, a u pomoć posadi odmah su priskočili regatni patrolni gliseri.
Vlasnik Jaruha i predsjednik udruge Latinsko idro Željko Jerat rekao je da je toj nezgodi "kumovalo" neiskustvo te da posada nije bila "uigrana". Jedrili su punim jedrima, a trebalo ih je spustiti, kazao je Jerat te dodao da se takve nezgode događaja na regatama, ali je najvažnije da nitko nije ozlijeđen.
Latinsko idro regata je tradicijskih brodova, koja se svake godine održava kod Murtera. Zbog olujnog vjetra puno ih nije pristiglo na regatu, a dvije falkuše bura je zadržala u Tribunju te su jedva stigle do Murtera. Organizatori su dugo dvojili hoće li regata uopće krenuti, s obzirom da koće nisu smjele isploviti zbog lošeg vremena, a upitna je bila i sigurnost ostalih brodova. Ipak, zbog dolaska 51 gajete i leuta regata je krenula, a nakon dvije trećine regate dogodio se opisani incident.
- Ganjali smo gajete ispred nas kad se dogodila nezgoda. Dobro smo raspoloženi, nakon što se izašli iz mora, otišli smo se utopliti u konobu - rekao je Hajdaš Dončić za portal Šibenik News.
Lorencin je rekao kako su im se smočili mobiteli i kako će ovu nedjelju provesti bez telefonskih poziva.
- Bio je ovo trik da privučemo pažnju na sebe, drago mi je da smo uspjeli - u šali je rekao Lorencin istom portalu.
Na leutu je s ministrima bio i ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin. Ubrzo nakon prevrtanja priskočilo je plovilo Lučke kapetanije te su ministri patrolnim gliserom prebačeni na obalu.
Na latinskom idru ove su godine nastupile i dvije gajete s područja Zadarske županije. Brodovi se natječu u tri kategorije: leut, gajeta i kaić. Leut Jaruh u vlasništvu je Željka Jerata, predsjednika udruge Latinsko idro. Spomenimo i kako je na kraju pobjednik regate Pašmanac Krsto Matulić s gajetom Mala Matulića.

Izvor: www.zadarskilist.hr