• hr
  • en
  • de
  • it

Preokret: ribarima idu prijave

Organizatorima ribarskog prosvjeda održanog u srijedu ipak slijede prijave! Preokret je to u odnosu na najave iz Šibensko-kninske policijske uprave dane prekjučer kako se ne razmišlja o mogućim sankcijama jer su ribari na koncu ipak poslušali preporuku policije i nakon prosvjeda razmaknuli brodove i tako omogućili plovidbu Kanalom sv. Ante.
Podsjetimo, osim manjih brodova i nautičara, kroz šibenski Kanal sv. Ante dva i pol sata u srijedu nisu mogli ploviti veći brodovi, pa ni brodske pruge na svojoj redovnoj liniji za otoke šibenskog arhipelaga. Toliko je, naime, trajao prosvjed članova Koordinacije udruga profesionalnih ribara koji su blokadu kanala s tridesetak plovila izabrali kao najprimjereniji način upozorenja hrvatskoj Vladi na svoje probleme.
Organizator je obvezan prethodno prijaviti i zadovoljiti druge kriterije njegova održavanja. Ribari, međutim, nisu ispoštivali ni jednu od svojih obveza. Niti su prijavili održavanje prosvjeda, niti su osigurali mogućnost korištenja plovnog puta.
A još su se pred novinarima i kamerama narugali, vjerojatno respresivnim tijelima, fingirajući nasred kanala kvar na jednom ribarskom brodu kojemu su svi ostali, kako rekoše, došli pomoći.

Zašto onda nije odmah, istog dana, uslijedila reakcija policije?
- Sankcije protiv organizatora prosvjeda će sasvim sigurno uslijediti, i to temeljem kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju. Utvrđujemo okolnosti događaja, prikupljamo potrebne informacije, saznanja i činjenice te ćemo u skladu s tim postupiti - kratko je poručio Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske. To nam je potvrdio i lučki kapetan Janes Lakoš iz šibenske Lučke kapetanije dodavši kako će se u postupanju rukovoditi i zatraženim naputkom resornog ministarstva.

Sugovornici nam to nisu potvrdili, no elemenata za zaključak da su u srijedu u policiji procijenili kako zbog mogućeg podizanja tenzija nije uputno odmah dolijevati ulje na vatru ipak ima. To, uostalom, i nije neki presedan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 

Policajci su ribare na prosvjedu uvjeravali da pomaknu brodice, što su oni i napravili, ali nakon dva i pol sata blokiranja Kanala sv. Ante

Najavljeni prosvjedni skupovi na nekom od zagrebačkih trgova, primjerice, nikako ne podrazumijevaju prosvjedne marševe po cijelom gradu koje policija ne može kontrolirati. A ipak, održavaju se. Zbog njih je, kao i u slučaju plovidbe šibenskim kanalom, blokirano normalno prometovanje tim dijelovima grada. Nije li i to žmirenje na jedno oko?!

Višani: Dajte nam papire o EU-u
Na sjednici Sekcije ribara održanoj u Komiži ribari otoka Visa istaknuli su kako je nedopustivo i neodgovorno da usprkos izglasanoj Deklaraciji o transparentnosti ulaska u EU od 19. siječnja 2005., dosada potpisani dokumenti vezani uz Poglavlje 13. - ribarstvo - nisu stavljeni na uvid ribarskom sektoru unatoč njihovim brojnim traženja, kao da je riječ o državnoj tajni. Stoga je dogovoreno da se o netransparentnosti rada na poglavlju 13 obavijesti šira hrvatska javnost, pa i sam Bruxelles.